Πολιτική

Φίλης προσφυγόπουλα: Το τεστ κορωνοϊού που απαιτείται σκοπό έχει να τα αποκλείσει από την εκπαίδευση

Φίλης προσφυγόπουλα: Το τεστ κορωνοϊού που απαιτείται σκοπό έχει να τα αποκλείσει από την εκπαίδευση
Φίλης προσφυγόπουλα: Την απόφαση του υπουργείου να ζητάει αρνητικό τεστ κορωνοϊού μόνο από τα παιδιά των προσφύγων, στηλιτεύει ο πρώην υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για πρακτικές ρατσισμού και αποκλεισμού.

Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που ζητάει από τους γονείς των προσφυγόπουλων να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να μπορέσουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα σχολεία, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στηλιτεύει την απόφαση του υπουργείου σημειώνοντας πως μόνο κριτήριο έχει τον αποκλεισμό των παιδιών από την εκπαίδευση και να ικανοποιήσει ρατσιστικές φωνές που σπέρνουν τον φασισμό.

Ανεπίτρεπτη η κατηγοριοποίηση των μαθητών

«Η κατηγοριοποίηση των μαθητών στο ζήτημα αυτό είναι ανεπίτρεπτη, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό επιδημιολογικό δεδομένο και φυσικά δημιουργεί και ενισχύει αρνητικές αντιλήψεις και ανακλαστικά σε μέρος του κοινού. Δίνει, επίσης, το δικαίωμα σε διαφόρους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως στη Χαλκίδα, να παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική ζωή και, αναρμοδίως, να προσπαθούν να επιβάλλουν στους διευθυντές των σχολείων να μην εγγράψουν στα σχολεία της πόλης τα προσφυγόπουλα από τη Ριτσώνα» δηλώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Αμφισβητούμε ότι οι επιστήμονες συμβούλευσαν για ένα τέτοιο ρατσιστικό μέτρο

Ο πρώην υπουργός τονίζει επίσης: «Αμφισβητούμε, ότι οι ειδικοί ή ο ΕΟΔΥ συμβούλευσαν να εφαρμοστεί αυτό το επαίσχυντο ρατσιστικό μέτρο. Αν το υπουργείο ήθελε να έχουν τεστ όλα τα παιδιά ας το είχε προβλέψει. Δεν το έκανε. Με ποια λογική τα ζητάει από τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους που βιώνουν συνθήκες οικονομικής στέρησης και αδυναμίας; Πρόκειται για μεθόδευση που έχει σκοπό να αποκλείσει τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιηθούν ακραίες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές, που σπέρνουν το σπόρο του φασισμού, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στο κολαστήριο της Μόριας».

Παρέμβαση των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητά ο Νίκος Φίλης

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης καλεί το υπουργείο Παιδείας «να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική εγκύκλιο και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης να αντισταθεί στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία». Ζητά από τον Συνήγορο του Παιδιού, την Ε.Ε., τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τη UNICEF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, «να παρέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments