Ελλάδα

Σοκάρει ο Εξαδάκτυλος – 1000 και πλέον κρούσματα τη μέρα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο νούμερο

Σοκάρει ο Εξαδάκτυλος – 1000 και πλέον κρούσματα τη μέρα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο νούμερο
Έρχονται μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για τον αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” στον ΑΝΤ1, δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Επίσης ανέφερε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων, ενώ δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο η μάσκα θεωρείται αναγκαία όταν υπάρχει συνωστισμός και στους εξωτερικούς χώρους. «Μιλάμε με μεγάλη ανησυχία για τα νούμερα: τον Ιούλιο είχαμε 12 θανάτους, τον Αύγουστο συνολικά 65, τις πρώτες 14 μέρες του Αυγούστου είχαμε 18 θανάτους, τις πρώτες 14 του Σεπτεμβρίου 44 θανάτους. Στα τέλη Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους στην Εντατική, χθες είχαμε 59 στην Αττική. Μια μεγάλη κυκλοφορία του ιού, υπάρχει ανάγκη να περιορίσουμε την κυκλοφορία, μπαίνουμε σε δυσμενέστερο κλιματολογικά περιβάλλον μπαίνοντας στο χειμώνα» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος. Οι αριθμοί δείχνουν έξαρση. Οι επιλογές είναι ή περιοριστικά μέτρα έγκαιρα ή κατάρρευση του συστήματος». Όταν ρωτήθηκε να κάνει μια υπόθεση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Τα κρούσματα, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι είναι πενταπλάσια, αλλά αυτό είναι αυθαίρετο».

Οι επιστήμονες παρατηρώντας την αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική, έχουν προτείνει κάποια μέτρα στην κυβέρνηση για το διάστημα των επόμενων δυο εβδομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι τα εξής:

  • αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους.
  • αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική
  • περιορισμός των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδηλωση που το ακολουθεί, όπως πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά, για την ακρίβεια 20 άτομα.
  • σε καταστήματα εστίασης και καφετέριες να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού.

Στοχευμένη φαίνεται να ειναι και η πρόταση των ειδικών για τους περιορισμούς στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, εισηγήθηκαν να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους – να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα, ώστε να απλώνεται η κίνηση των εργαζομένων και των πελατών.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments