Διεθνή

Ζόραν Ζάεφ: “Ο Μητσοτάκης έδωσε μάχες για μας”

Ζόραν Ζάεφ: “Ο Μητσοτάκης έδωσε μάχες για μας”
Ζόραν Ζάεφ: Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα έχει κάνει για βοηθήσει τη γειτονική χώρα.

Ευχαριστημένος είναι ο Ζόραν Ζάεφ με τη σχέση που έχει αναπτήξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε με τα καλύτερα λόγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews εκφράζοντας την ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα στάση του. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι σχέσεις τους θα είναι στενές τα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι ο Ζάεφ θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο νωρίτερα δήλωσε ότι  ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε μάχες για το Ευρωπαϊκό μέλλον της  Βόρειας Μακεδονίας.

«Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος», σημείωσε. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για μια σειρά από ζητήματα. Με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Ζάεφ παραχώρησε συνέντευξη και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Σε αυτή αναφέρθηκε φυσικά και στην συμφωνία των Πρεστών.

«Έχουν αλλάξει πολλά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ τονίζει ότι θα αλλάξει η ονομασία του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας και υπογραμμίζει ότι από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αλλάξει πολλά. «Πετύχαμε πολλά. Στη χώρα μας αλλάξαμε εντελώς. Παντού αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Στα θεσμικά όργανα, στα έγγραφα, αναγράφεται Βόρεια Μακεδονία. Οι ονομασίες των ιδρυμάτων μας περιλαμβάνουν το «Βόρεια Μακεδονία». Οι δρόμοι, οι πινακίδες.

Αυτή είναι η υποχρέωσή μας βάση της συμφωνίας. Και οι δύο επιτροπές άρχισαν τις εργασίες τους. Η μια επιτροπή αφορά στα βιβλία και στην ιστορία και η άλλη επιτροπή στα εμπορικά σήματα. Αυτό γίνεται μέσω των επιμελητηρίων πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γιατί για τα εμπορικά σήματα υπάρχει προθεσμία 3 ετών και ο ένας χρόνος πέρασε. Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλιά μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει και για το γεγονός ότι στις διεθνείς εκθέσεις, η γειτονική χώρα τονίζει τον όρο Μακεδονία, έχοντας το συνθετικό «Βόρεια» με μικρά γράμματα. Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα προϊόντα μας, από τη Βόρεια Μακεδονία, από την Ελλάδα από την περιοχή Μακεδονία πρέπει να δημιουργούν θετικά συναισθήματα, όχι αρνητικά. Το καταλαβαίνουμε αυτό για αυτό τον λόγο τα εμπορικά επιμελητήρια θα εργαστούν από κοινού για να βρουν λύση για αυτό που είναι καλό για τις επιχειρήσεις αλλά πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και την περιφερειακή διάσταση.

Όπως γνωρίζετε η ιστορική Μακεδονία είναι πάνω από 50% στο Ελληνικό έδαφος. Ένας μέρος της είναι στην δική μας χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία, ένα κομμάτι είναι στη Βουλγαρία και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία και πιστεύω ότι θα είναι έξυπνο να βρεθεί μια λύση που θα μας συνδέσει ή ακόμα θα βελτιώσει την κοινή μας προσφορά στις παγκόσμιες αγορές. Οι επιχειρηματίες είναι πιο έξυπνοι από τους πολιτικούς ελπίζω ότι θα βρουν λύση. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Φυσικά έχω κι εγώ ιδέες αλλά οι επιχειρηματίες, που είναι πραγματιστές, πρέπει να βρουν λύση που να συμβαδίζει με την συμφωνία. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Βέβαια πιστεύω ότι θα βρουν γρήγορα λύση γιατί δεν πρέπει να δημιουργήσουμε άσχημα συναισθήματα με τους Έλληνες γείτονές μας. Γιατί αυτό δεν είναι μεγαλύτερη φιλία».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments