Άποψη

Όλοι δουλεύουν όλους

Όλοι δουλεύουν όλους
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη ρητορική της Άγκυρας η οποία συνεχίζει να κινείται σε κανονικό πολεμικό κλίμα με ευθείες απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης και εισβολή στα νησιά, την ώρα που οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «στήνουν το τραπέζι» της συζήτησης.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Economist δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση του Oruc Reis η Ελλάδα είναι έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, θεωρώντας ότι είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. «Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα» (μονομερείς ενέργειες και συνομιλίες)».

«Εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία για να έρθετε σε διάλογο πριν ξαναβγάλουμε το πλοίο»

Οι Τούρκοι βέβαια έχουν άλλη άποψη. Επανέλαβαν, με αλλεπάλληλες δηλώσεις σε κάθε επίπεδο, ότι το τουρκικό ερευνητικό αποχώρησε προκειμένου να υποβληθεί σε συντήρηση και επισκευή και όχι στο πλαίσιο κινήσεων αποκλιμάκωσης. Ξεκαθάρισαν εξάλλου, ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, το Oruc Reis θα ξαναβγεί για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Παρόλα αυτά», διαμηνύουν οι Τούρκοι, «εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία για να έρθετε σε διάλογο πριν ξαναβγάλουμε το πλοίο». Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων τους.

Το συνοψίζει με το γνωστό ύφος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «H Eλλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί ως ευκαιρία την φάση αυτή. Όπως είπε ο πρόεδρος μας και στην κυρία Μέρκελ, διατηρούμε τα δικαιώματα μας στις περιοχές που έκανε σεισμικές έρευνες το Oruc Reis. Ας εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία την περίοδο της συντήρησης του πλοίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε κανονικά τη δραστηριότητα μας». Τόσο απλά. Ελάτε να μιλήσουμε πριν ξαναρχίσουμε την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας σας.

Γενικώς, η ρητορική της Άγκυρας συνεχίζει να κινείται σε κανονικό πολεμικό κλίμα με ευθείες απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης και εισβολή στα νησιά. Κι όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι εφόσον «το λόγια ακολουθηθούν από πράξεις» ανοίγει η προοπτική για διάλογο. Εύλογα αναρωτιέται κάποιος σε ποια λόγια αναφέρεται που θα πρέπει να ακολουθηθούν από έργα. Διότι αν εννοεί ας πούμε τη συνέχεια των δηλώσεων Τσαβούσογλου, σε περίπτωση που αυτές ακολουθηθούν από έργα θα υπάρξει πρόβλημα. Βασικά πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό υπάρχει και με τις δηλώσεις σκέτες, δίχως έργα. Ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λέγοντας ότι έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα ο εξοπλισμός τους αν η Τουρκία αποφασίσει να τα καταλάβει…

Μέχρι ποιο σημείο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι τη δουλεύουν;

Η Άγκυρα εξάλλου έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι εννοεί τον διάλογο με τελείως διαφορετικό τρόπο και περιεχόμενο απ’ ό,τι η Ελλάδα. «Τι περιλαμβάνουν οι διερευνητικές; Την πολιτική αεροπορία (σ.σ. εννοεί το FIR). Τα νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, γεωγραφικούς σχηματισμούς, τα χωρικά ύδατα, όπως και τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Υπάρχει και το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Το να λέει (σ.σ. η Ελλάδα) πως θα πάρουμε ένα από αυτά τα θέματα και θα συνομιλήσουμε, δείχνει πως ή δεν ξέρει το τι περιλαμβάνουν οι διερευνητικές, ή στα υπόλοιπα θέματα δεν θέλει επίλυση καθώς έχει αδύναμα επιχειρήματα».

Κατόπιν τούτου η σεμνή τελετή του διαλόγου θα έπρεπε να έχει ήδη λήξει πριν καν αρχίσει. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, επειδή οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και οι λοιποί συγγενείς δεν επιθυμούν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι αποφασισμένοι να παρουσιάσουν μια δήθεν θετική διπλωματική εξέλιξη για να υπάρχει πρόσχημα ακύρωσης της σχετικής συζήτησης. Προϋπόθεση για αυτό είναι να κάνει η Ελλάδα ότι δεν καταλαβαίνει και να βλέπει αποκλιμάκωση εκεί που υπάρχει όξυνση και περιθώριο διαλόγου εκεί που υπάρχουν απειλές.

Η Τουρκία έχοντας διαγνώσει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι πρόθυμοι για επιβολή μέτρων εκμεταλλεύεται την κατάσταση και φορτώνει την ατζέντα απαιτώντας μάλιστα από την Ελλάδα να παραιτηθεί προκαταβολικά από το δικαίωμα σε ΑΟΖ για να συζητήσει τα «υπόλοιπα»… «H Eλλάδα πρώτα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται τον χάρτη της Σεβίλλης ( σ.σ. ο χάρτης με τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ). Όσο παραμένει αυτός ο χάρτης δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα». Κατόπιν τούτου είναι προφανές ότι όλοι δουλεύουν όλους και το ερώτημα είναι μέχρι ποιου σημείου η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι τη δουλεύουν και με τη σειρά της να δουλεύει τους άλλους και τον εαυτό της ότι μπορεί ποτέ να υπάρξει κανονικός διάλογος με την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments