Άποψη

Ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο;

Ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο;
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τόσο τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέλ Σούκρι που πέρασε στα «ψιλά» όσο και τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν μήνυμα στην Τουρκία.

Μέσα στον καταιγισμό ειδήσεων της ημέρας για την ένταση με την Τουρκία, την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί πέρασαν στα «ψιλά», αδικαιολόγητα, κάποιες δηλώσεις οι οποίες αν εξελιχθούν σε γεγονότα θα υπάρξει νέα τροπή στις σχέσεις με τη γείτονα και όχι μόνο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέλ Σούκρι. Η συνάντηση από μόνη της τέτοιους καιρούς έχει ενδιαφέρον. Οι δε δηλώσεις του κ. Δένδια της δίνουν άλλη διάσταση. Προσέξτε το απόσπασμα που ακολουθεί. «Με τον Αιγύπτιο συνάδελφό μου συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας, μετά και την υπογραφή και τη θέση σε ισχύ της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, για τη μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών, πριν από περίπου ένα μήνα (…) Είχαμε δε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια μερική οριοθέτηση, πως θα επανεκκινήσουμε τη διαπραγμάτευση μεταξύ μας, για την ολοκλήρωση αυτής της οριοθέτησης.

Πρόκειται όπως ξέρετε για μια συμφωνία, αποτέλεσμα καλόπιστων διαπραγματεύσεων, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, υπόδειγμα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας, υπόδειγμα σεβασμού στην Αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών. Μια συμφωνία η οποία συμβάλει στη σταθερότητα και στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από το ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που επιχειρεί να παράξει κατά βούληση καινοφανείς,  αόρατες στο χάρτη, γειτονίες».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέει ξεκάθαρα ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό αφενός, κανονικά, θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα, αφετέρου η Τουρκία πρέπει να βγάζει αφρούς μαζί με τα πολεμικά πλοία που βγάζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι δηλώσεις προφανώς δεν έγιναν τυχαία. Ο Νίκος Δένδιας είχε λόγο να δημοσιοποιήσει κάτι το οποίο θα μπορούσε να μείνει κρυφό μέχρι την τελευταία στιγμή όπως έγινε με τη μερική οριοθέτηση. Ένα από τα μηνύματα θα μπορούσε να έχει αποδέκτη την Τουρκία και να είναι ότι η απειλή στρατιωτικής βίας και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν εμποδίζει το Διεθνές Δίκαιο από το να εφαρμοστεί καθώς βάσει αυτού διαπραγματεύθηκαν και διαπραγματεύονται οι δύο χώρες οι οποίες επιπλέον έχουν και τη στρατιωτική ισχύ να ακυρώσουν τις τουρκικές απειλές…

Και θα μπορούσε επίσης να είναι μήνυμα προς τους απολογητές της Τουρκίας, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να μην της επιβληθούν κυρώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα διαπραγματευόμενη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και ότι αυτό γίνεται ακόμα και με χώρες με τις οποίες μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη για την επήρεια των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες αλλά εφόσον ο συνομιλητής είναι καλόπιστος, η συμφωνία είναι εφικτή. Και αυτό αντιδιαστέλει την Τουρκία ως τον μοναδικό πειρατή στην περιοχή.

Αυτά εξελίσσονται με φόντο τις πληροφορίες ότι Φαγέζ Αλ Σαράτζ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη της Λιβύης και ενεργούμενο της Άγκυρας, σκοπεύει να παραιτηθεί προκειμένου να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να προκηρυχθούν εκλογές μέχρι τον Μάρτιο. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών, του ΟΗΕ και των Γερμανών κυρίως (άρα οι Δυτικοί προσεταιρίστηκαν τον άνθρωπο του Ερντογάν) και η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων. Άρα και των Τούρκων που έχουν φτιάξει βάσεις και των Ρώσων, οι οποίοι, αμφότεροι, είναι σαφές ότι δεν θα σηκωθούν απλά να φύγουν… Καλώς εχόντων των πραγμάτων η νέα κανονική κυβέρνηση στη Λιβύη θα ακυρώσει την παράνομη και εξωφρενική Συμφωνία για την ΑΟΖ με την Τουρκία η οποία δεν έχει κυρωθεί από το Κοινοβούλιο, το οποίο είναι εχθρικό προς την Τουρκία και ο πρόεδρος του οποίου, Αγκίλα Σάλεχ, είχε πει σε συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια ότι η Λιβύη πρέπει να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα… Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα. Ίσως και εκρηκτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments