Διεθνή

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Χιλιάδες φωνάζουν ξεκουμπίσου στον Λουκασένκο

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Χιλιάδες φωνάζουν ξεκουμπίσου στον Λουκασένκο
Λευκορωσία διαδηλώσεις: Δεκάδες χιλιάδες και σήμερα στους δρόμους ενάντια στην παραμονή του Λουκασένκο στην εξουσία. Παρά το χθεσινό όργιο καταστολής με εκατοντάδες συλλήψεις γυναικών, σήμερα οι διαδηλωτές ήταν πολύ περισσότεροι και φώναζαν το χαρακτηριστικό σύνθημα «Ξεκουμπίσου».

Παρά το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε χθες στο Μινσκ ο Λουκασένκο απέναντι σε πορεία γυναικών, οι διαδηλωτές όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά συνεχίζουν να βγαίνουν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους. Ξεκουμπίσου φωνάζουν στον αμφισβητούμενο πρόεδρο της Λευκορωσίας που παραμένει στην εξουσία για 26 χρόνια. Στο Μινσκ η πορεία ήταν πολύ μεγάλη και ειρηνική, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία προχώρησε ξανά σε συλλήψεις.

«Ξεκουμπίσου!»: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και σήμερα στο Μινσκ για μία νέα πορεία διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρά την πίεση της αστυνομίας. Ντυμένοι στα λευκά και τα κόκκινα, τα χρώματα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν στην λεωφόρο των Νικητών και κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, κατοικία του Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του προέδρου της Λευκορωσίας στις 9 Αυγούστου, διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων πραγματοποιούνται κάθε σαββατοκύριακο με την απαίτηση της αποχώρησής του από την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 26 χρόνια.

Σήμερα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε εορταστική ατμόσφαιρα κρατώντας λευκές και κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας: «Ξεκουμπίσου», αλλά και συνθήματα κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρικτή του Λουκασένκο στην κρίση που συγκλονίζει την Λευκορωσία εδώ και δυόμισι μήνες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στο Μινσκ και τις έντονες πιέσεις των δυνάμεων ασφαλείας, που προχώρησαν σε 30 συλλήψεις στην πρωτεύουσα και 33 στις πόλεις Μπρεστ, Γκρόντνο και Κόμπρινε, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Viasna.

Χθες, η αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση γυναικών: 415 άτομα συνελήφθησαν στο Μινσκ, σύμφωνα με τις αρχές, και 15 σε άλλες πόλεις.

Περί τις 2.000 γυναίκες συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας την λευκή και κόκκινη σημαία της αντιπολίτευσης. Η αστυνομία διέκοψε την πορεία και συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλώτριες, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, φορώντας μαύρες στολές και κουκούλες, καθώς και αστυνομικοί με χακί περιβολές και μασκοφόροι αστυνομικοί με πολιτικά προχώρησαν στις συλλήψεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές σύρθηκαν στα οχήματα της αστυνομίας.

Πριν από την διαδήλωση, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, ηγέτης της αντιπολίτευσης, η οποία έχει καταφύγει στην Λιθουανία, μίλησε για τις «θαρραλέες γυναίκες της Λευκορωσίας». «Διαδηλώνουν παρά τις διαρκείς απειλές και την πίεση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments