Ελλάδα

Κλειστά σχολεία: Πάνω από 100 καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Κλειστά σχολεία: Πάνω από 100 καταλήψεις σε όλη τη χώρα
Κλειστά σχολεία: Στα κάγκελα έχουν οδηγήσει τους μαθητές τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Νέα σχολεία προστίθενται συνεχώς στη λίστα με αυτά που είναι υπό κατάληψη. Αυτή τη στιγμή, σε περισσότερα από 100 σχολεία έχει μπει “λουκέτο”, με τους μαθητές να αντιδρούν στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τον κορωνοϊό ενώ έχουν προσθέσει και άλλα αιτήματα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, όπως η κάλυψη των κενών και τα μικρότερα τμήματα.

Τα περισσότερα σχολεία που έχουν κατάληψη είναι στην Κρήτη (14 σχολεία μόνο στο Ηράκλειο), τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία (8 σχολεία) και την Καβάλα. Τα αιτήματα των μαθητών είναι να μη φορούν μάσκα, να έχουν λιγότερους μαθητές οι αίθουσες αλλά και να καθαρίζονται καλά τα σχολεία τους.

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταλήψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ανηλίκων Δήμητρα Τσιαρδακλή, ζήτησε από την αστυνομία, να σχηματιστεί δικογραφία για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στο νομό, για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το ίδιο αδίκημα.

Σε αναστολή σχολικές μονάδες λόγω κρουσμάτων:

Παράλληλα με τις καταλήψεις πολλά σχολεία και τμήματα των σχολείων έχουν κατεβάσει«ρολά» λόγω εμφάνισης κρουσμάτων . Συγκεκριμένα, επτά είναι οι σχολικές μονάδες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, τέσσερις εκ των οποίων στην Αττική. Φυσικά τα σχολεία στην  εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής. Αναλυτικότερα, με βάση τη σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας, μέχρι στιγμής, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τέσσερα σχολεία στην Αττική:

  • το 2ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής (έως 27/9),
  • το 7ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης (έως 29/9)
  • το 2ο Νηπιαγωγείο Δάφνης (έως 1/10)
  • και το 2ο Γυμνάσιο  (2/10).

Επιπλέον, έχει ανασταλεί η λειτουργία και του 2ου Δημοτικού Βουτών  (έως 27/9), του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας (έως 30/9) και του 14ου Νηπιαγωγείου  (έως 1/10). Επιπλέον, σε άλλες 30 σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια έχει ανασταλεί η λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων ή τάξεων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Από αυτές, οι 24 αφορούν σχολεία της Αττικής και οι υπόλοιπες επτά αφορούν τμήματα σε σχολεία των Τρικάλων, του Πύργου, των Σερρών, του Θερμαϊκού και της . Μπορείτε να δείτε τη σχετική λίστα με τα κλειστά σχολεία εδώ.

Εξ αποστάσεως μαθήματα για όσα σχολεία κλείνουν:

Τονίζεται πως οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, ως εξής:

  • Αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
  • Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments