Πολιτική

Σταϊκούρας: Αντέχει και 2ο lockdown η ελληνική οικονομία

Σταϊκούρας: Αντέχει και 2ο lockdown η ελληνική οικονομία
Σταϊκούρας lockdown: Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η οικονομία αντέχει και δεύτερο lockdown. Πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Σε μια τοποθέτηση που θα συζητηθεί προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στους «Αταίριαστους» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας της χώρας.

Πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επισήμανε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς για την πανδημία του κορωνοϊού και να αποφασίζει. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ύφεση που περιμένει ότι θα υπάρξει. Τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%, ωστόσο η αβεβαιότητα είναι τρομερή και ενδέχεται όπως είπε να τον ακούσουμε σε 15 ημέρες να αλλάζει τις εκτιμήσεις του. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μια ύφεση βαθιά του 8% δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού, αλλά ρεαλισμού και ότι αποδεικνύει πως δεν επιβεβαιώνεται το αρχικό σενάριο πως η Ελλάδα θα είχε την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά το επόμενο έτος η προβλεπόμενη ανάπτυξη δεν αναμένεται να καλύψει πλήρως τις φετινές απώλειες.

Τι δήλωσε για τον ΕΝΦΙΑ

Αυτή την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, μαζί με τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ λόγω της κατάργησης του φόρου στα 28 ακριτικά νησιά, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος του μήνα, να πληρώσουν διπλή δόση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments