Ελλάδα

Έρχεται μέτρο έκπληξη πριν το γενικό lockdown

Έρχεται μέτρο έκπληξη πριν το γενικό lockdown
Πιθανόν να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Η αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα – μαζί με τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός- που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Μαζί με τους επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του covid-19 εξετάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής του. Μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι συγκεντρώσεις νέων, κυρίως, ατόμων σε πλατείες όπου η κυβέρνηση αναζητά μέτρα για να σταματήσουν αυτού του είδους τα φαινόμενα.

Και όσο ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξάνονται τόσο οι επιστήμονες θα προτείνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα στην κυβέρνηση. Όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι οι επόμενες δέκα ημέρες είναι αρκετά κρίσιμες. Αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει υψηλός δεν αποκλείεται το lockdown στην Αττική, η οποία μέχρι στιγμής είναι στο “κόκκινο” με 210 κρούσματα όπως ανακοινώθηκε κατά την ενημέρωση της Τρίτης. Ωστόσο μέχρι το γενικό lockdown εξετάζονται άλλα μέτρα με ένα από αυτά να είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί.

Το μέτρο αυτό είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή πριν από το Σαββατοκύριακο όπου υπολογίζεται ότι ο κόσμος θα είναι πιο χαλαρός και θα θελήσει να βγει για να διασκεδάσει. Όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα δείξουν τον αριθμό των κρουσμάτων. Αν τα κρούσματα παραμείνουν σε τριψήφιο αριθμό τότε το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί.

Με το μέτρο της απαγόρευσης από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα λύσει και το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται στις γεμάτες από κόσμο πλατείες. Γιατί μέχρι στιγμής ακόμη και οι έλεγχοι της αστυνομίας δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Έτσι αν αύριο Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα τα κρούσματα είναι το ίδιο υψηλά τότε θεωρείται δεδομένο ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί άμεσα καθώς τα περιθώρια πλέον στενεύουν επικίνδυνα.

Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό

Στοιχεία για την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία. «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε. «Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη. Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Την ίδια ώρα τα ΝΕΑ αποκαλύπτουν ότι την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συνέταξαν επιστολή μετά από συνάντησή τους στην οποία καταγράφουν την αγωνία τους.

«Η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις, δε, ιδιώς νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».

«Ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής» προσθέτουν οι συνυπογράφοντες την επιστολή – ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Σπύρος Ζακυνθινός, ο διεθυντής Εργαστηριακού Τομέα Ιωάννης Δατσέρης, ο διευθυντής του Α Παθολογικού Τομέα Γεράσιμος Μάντζαρης, ο διευθυντής του Β Παθολογικού Τομέα Στέλιος Τσαγκαράκης, ο διευθυντής του Α Χειρουργικού Τομέα Στέφανος Στεφανάκης, ο διευθυντής του Β Χειρουργικού Τομέα Γιώργος Χαρκιολάκης και ο πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων Βασίλης Παπασταμόπουλος.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα Νοσοκομεία της Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments