Ελλάδα

Κορωνοϊός Άγιο Όρος: Περιοριστικά μέτρα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων

Κορωνοϊός Άγιο Όρος: Περιοριστικά μέτρα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων
Κορωνοϊός Άγιο Όρος: Σε καραντίνα η μονή του Αγίου Παύλου. Εγκύκλιο με μέτρα εξέδωσε η Ιερά Κοινότητα.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Άγιο Όρος ύστερα από την επιβεβαίωση οχτώ θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου ένα στη Λακοσκήτη και τριών ακόμη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα τρία κρούσματα εντοπίστηκαν χθες, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, σε σκήτη της ευρύτερης περιοχής των Καρυών. Μάλιστα, ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Προκειμένου λοιπόν, να περιοριστεί η διασπορά της νόσου η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε περιοριστικά μέτρα για την Αθωνική Πολιτεία.

Περαιτέρω διερεύνηση για πιθανά κρούσματα σε μοναστήρια και σκήτες γίνεται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στο Άγιο Όρος, ενώ εγκύκλιο προς όλες τις μονές, με την οποία ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή απέστειλε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα. Η εγκύκλιος απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιον Όρος.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στις Καρυές με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή διοικητή Αρίστου Κασμήρογλου και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας με τις αγιορείτικες αρχές λόγω της ανησυχίας για διασπορά.

Τι ορίζει η εγκύκλιος:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιο Όρος. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments