Ελλάδα

Απίστευτη γκάφα από τα ΕΛΤΑ με επετειακή σειρά γραμματοσήμων

Απίστευτη γκάφα από τα ΕΛΤΑ με επετειακή σειρά γραμματοσήμων
Απέσυραν άρον άρον τη σειρά για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Άρον άρον απέσυραν τα ΕΛΤΑ το αναμνηστικό γραμματόσημο για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών αφού κατόπιν εορτής διαπίστωσαν ότι είχε ορθογραφικό λάθος που έβγαζε μάτι. Ο λόγος ήταν πως κατόπιν εορτής διαπίστωσαν ότι είχε δύο εξόφθαλμα ορθογραφικά λάθη στην ιστορική φράση «Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις…». Η φράση είναι: «Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Μετάφραση στα νέα ελληνικά: «Ξένε διαβάτη που περνάς, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, έχοντας πειθαρχήσει στα προστάγματά τους».

Στο γραμματόσημο, ωστόσο, η μετοχή «πειθόμενοι» αναγράφεται ως «πειθώμενοι», ενώ αντί της αντωνυμίας «κείνων» γίνεται η χρήση του επιθέτου «κοινων». Το γραμματόσημο επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου, μαζί με την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ωστόσο με ανακοίνωση τα ΕΛΤΑ έκαναν γνωστό ότι η σειρά «2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών» θα καθυστερήσει «για τεχνικούς λόγους».

Μάχη Θερμποπυλών

Οι Πέρσες είχαν ηττηθεί στον Μαραθώνα δέκα χρόνια νωρίτερα, γι’ αυτό και ετοίμασαν μια δεύτερη εκστρατεία, αρχηγός της οποίας ήταν ο Ξέρξης. Ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να κλείσουν τα στενά των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου. Οι Πέρσες, οι οποίοι κατά τις αρχαίες πηγές είχαν εκατομμύρια άνδρες στρατό και κατά τις σύγχρονες εκατό με τριακόσιες χιλιάδες άνδρες, έφθασαν στα στενά στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μετά από τέσσερις μέρες αναμονής, οι Πέρσες επιτέθηκαν, αλλά οι Έλληνες αντιστάθηκαν για δύο μέρες. Την τρίτη μέρα, ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες πίσω από τους Έλληνες. Όταν το έμαθε αυτό, ο Λακεδαιμόνιος βασιλεύς Λεωνίδας (των Αγιαδών) αποδεσμεύει τις συμμαχικές δυνάμεις, για να οργανωθεί νέα άμυνα των Ελλήνων νοτιότερα, κρατώντας μαζί του στις Πύλες μονάχα επίλεκτες και εθελοντικές δυνάμεις, επιπλέον από τους θρυλικούς 300 Σπαρτιάτες, δηλαδή 900 με 1000 Περίοικους Λακεδαιμόνιους, ίσως μαζί και με Είλωτες (= απόγονοι κατακτημένων Αχαιών), 400 Θηβαίοι και 700 Θεσπιείς με επικεφαλής τον Δημόφιλο, γιο του Διαδρόμου.

Οι Πέρσες εξόντωσαν ολόκληρη τη δύναμη που έμεινε στο πεδίο της μάχης. Ο ελληνικός στόλος, αφού έμαθε τα νέα, αποφάσισε να απομακρυνθεί από το Αρτεμίσιο και να υποχωρήσει στη Σαλαμίνα, όπου αργότερα πέτυχε μια σημαντική νίκη. Οι Πέρσες υποχώρησαν ολοκληρωτικά μετά τις μάχες των Πλαταιών και της Μυκάλης. Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία. Κυρίως όμως από ηθική άποψη είναι λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα. Η μάχη έδειξε τα πλεονεκτήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Σπαρτιατών, του καλύτερου εξοπλισμού και της έξυπνης χρήσης της διαμόρφωσης του εδάφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments