Πολιτική

Ελλάδα – Τουρκία: Τότε θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών

Ελλάδα – Τουρκία: Τότε θα γίνουν οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών
Ελλάδα - Τουρκία: Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου αναμένεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Άγκυρα. Ποια τα θέματα της ατζέντας.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 5 και 9 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας  στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πλευρά θα πάει στη γειτονική χώρα έχοντας πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Για την ακρίβεια έχοντας μόνο δύο θέματα: Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν αποκλείεται ωστόσο η Τουρκία να βάλει και άλλα θέματα στη συζήτηση, κάτι που είχε επαναλάβει και σε προηγούμενες επαφές με την Αθήνα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Όσο για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το βάρος των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη αυτά είναι ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή, και ο κ. Τ. Ετσιγές, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Και οι δύο έχουν εμπειρία σε τέτοιες συζητήσεις. Επίσης, τα πρόσωπα που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για τον διάλογο είναι η κ. Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.

Νίκος Δένδιας: «Ξεκινάμε διερευνητικές επαφές και όχι διαπραγματεύσεις»

Ως«διερευνητικές επαφές» και όχι ως «διαπραγματεύσεις» χαρακτήρισε τις παραπάνω κινήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς με την , ο υπουργός Εξωτερικών, . Μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Σπουδές Martens, με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική », ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» προσέθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του Oruc Reis, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Σημείωσε πως η  ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο. «Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments