Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Απομακρύνεται το lockdown – Έκκληση από Μητσοτάκη για τήρηση των μέτρων

Κορωνοϊός Ελλάδα: Απομακρύνεται το lockdown – Έκκληση από Μητσοτάκη για τήρηση των μέτρων
Κορωνοϊός Ελλάδα: Τέλος στις φήμες που θέλουν να επιβάλλεται σύντομα ένα νέο lockdown, έβαλε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό. Στους 342 οι νέοι νοσούντες στη χώρα.

Ο κορωνοϊός σαρώνει τη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει καθημερινά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και την Αττική να βρίσκεται πρώτη στη σχετική λίστα με τους περισσότερους νοσούντες. Οι ειδικοί κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως το λεκανοπέδιο βρίσκεται σε “πορτοκαλί” συναγερμό. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναμπούν οι πολίτες σε καραντίνα. Τουλάχιστον για την ώρα.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας ενώ υπογράμμισε πως το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

«Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν τη μία και μεγάλη υποχώρηση της υγείας και της οικονομίας μας. Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε “lockdown”; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε» είπε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως τα καθολικά μέτρα ήταν αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, όμως μεσοπρόθεσμα, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.

«Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Κυρίως, όμως, lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά. Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία» τόνισε και ανέφερε ότι το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα. «Γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο» κατέληξε.

Στα 342 τα νέα κρούσματα:

Εν τω μεταξύ χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέους νοσούντες στη χώρα και 9 νεκρούς. Από τα 342 κρούσματα τα 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627. Τα 2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, 9 ακόμα άτομα έφυγαν από τη ζωή. Συνολικά 366 είναι οι θάνατοι στη χώρα.

Σημειώνεται πως από τα συνολικά 342 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα 213 βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής. Ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης με 11.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments