Οικονομία

Βιολογικοί Ελαιώνες Δήμας: Με πίστη στην παράδοση

Βιολογικοί Ελαιώνες Δήμας: Με πίστη στην παράδοση
Βιολογικοί Ελαιώνες Δήμας: Η οικογένεια Δήμα έχει ελαιόδεντρα άνω των 150 ετών στα κτήματά της, τα οποία εκτός από την ιστορική τους σημασία, συμβάλουν στην ομορφιά του τοπίου, στη βιοποικιλότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγιεινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι «Βιολογικοί Ελαιώνες Δήμας» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση 5 γενεών, η οποία ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια, αναδεικνύοντας την τεράστια περιβαλλοντική της σημασία, από τα μέσα του 19ου αιώνα. Η αξία του ελαιόλαδου και της ελιάς είναι βαθιά ριζωμένη στις παραδοσιακές συνήθειες όλης της οικογένειας καθώς η παραγωγή τους ξεκινά από τον Ιωάννη Δήμα στο Ελληνοχώρι Κορινθίας το 1866.

Η οικογένεια Δήμα έχει ελαιόδεντρα άνω των 150 ετών στα κτήματά της, τα οποία εκτός από την ιστορική τους σημασία, συμβάλουν στην ομορφιά του τοπίου, στη βιοποικιλότητα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγιεινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Καθημερινό στόχο αποτελεί η ανάδειξη της ποιότητας των ελαιοπροϊόντων της Κορινθίας, η οποία γίνεται καλύτερη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια, μέσα από τη χρήση μεθόδων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η ιστορία των βιολογικών και βιοδυναμικών μας καλλιεργειών

Στο Ελληνοχώρι Κορινθίας, σε μια περιοχή με ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, καλλιεργείται η ελιά σε υψόμετρο 280 μέτρων και σε απόσταση 15 χλμ. από τον Κορινθιακό κόλπο. Τα ελαιόδεντρά της οικογένειας Δήμα, παράγουν ελιές τύπου (ποικιλίας) «Μανάκι» σε ποσοστό 70% με το υπόλοιπο 30% να αποτελείται από ψιλοελιά τύπου (ποικιλιών) «Κορωνέϊκη» και «Πατρινιά». Εκτός από τα ελαιόδεντρα, η οικογένεια Δήμα έχει επεκταθεί και στην καλλιέργεια αμπελιών και συκιών. Οι αμπελώνες παράγουν σταφύλια των ποικιλιών “Σουλτανίνα” και μαύρο σταφύλι “Αττική”. Το 2000 τα κτήματα Δήμα εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και από το 2013 οι μέθοδοι καλλιέργειας βασίζονται στις αρχές της βιοδυναμικής, προσφέροντας ποιοτικά και αγνά προϊόντα.

Όλες οι καλλιέργειες έχουν βάση τον κοινοτικό κανονισμό Καν ΕΚ 834/2007 της βιολογικής γεωργίας, όπου απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και τοξικών φυτοφαρμάκων και εποπτεύεται από γεωπόνο του Ελληνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων “ΔΗΟ” (www.dionet.gr), ο οποίος εξετάζει και πιστοποιεί το τελικό προϊόν. Επιπρόσθετα, έχουν την πιστοποίηση του οργανισμού “Demeter“ (www.demeter.de) που ορίζει τα αυστηρά πρότυπα της βιοδυναμικής γεωργίας με γνώμονα την αγνότητα των προϊόντων και την αειφορία.

Τα προϊόντα της οικογένειας Δήμα είναι αγνά, κορυφαίας ποιότητας, βιολογικά και βιοδυναμικά, με πίστη στην παράδοση και απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, φιλικά προς το περιβάλλον και με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς βασίζεται σε μεθόδους αναζωογόνησης του εδάφους του ελαιώνα, στην ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων διαθέσιμων οργανικών υλικών και στην αναπαραγωγή και προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή η μέθοδος ελαιοπαραγωγής εκτός από την παραγωγή μιας άριστης ποιότητας ελαιόλαδου, περιορίζει τη μόλυνση με αγροχημικά του εδάφους, του νερού και του αέρα και συντελεί παράλληλα στη διατήρηση της ποικιλότητας πολύτιμων φυτών και ζώων. Το αποτέλεσμα είναι ο πολύτιμος αυτός χυμός της ελιάς να είναι ένα «εξαιρετικό» παρθένο ελαιόλαδο, που διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments