Ελλάδα

Λινού κορωνοϊός: Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Λινού κορωνοϊός: Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Λινού κορωνοϊός: Η καθηγήτρια απάντησε και στο αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τον ιό.

Για την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τα νέα μέτρα, το εμβόλιο καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα είχε ένα ενδεχόμενο lockdown μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, σε πρωινή εκπομπή του Οpen με τη Φαίη Μαυραγάνη.

«Δεν πρέπει να πάρουμε κατά γράμμα την άποψη του πρωθυπουργού, γιατί ήταν αυστηρή. Πρέπει να δούμε πώς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας,  χαρούμενοι με αισιοδοξία αλλά παράλληλα να προσέχουμε. Ίσως είναι καιρός να επιλέγουμε ποια θα είναι η παρέα μας αυτόν τον χειμώνα, να βρισκόμαστε μία-δύο οικογένειες ή ζευγάρια να βρισκόμαστε, ώστε να μην πολλαπλασιάζονται οι επαφές», δήλωσε αναφερόμενη στις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες».

Να αρχίσουμε να ζούμε σε «κοινωνικές φούσκες» για αυτή την περίοδο

Σε αυτές τις «κοινωνικές φούσκες» είχε αναφερθεί στο παρελθόν και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. «Να δημιουργήσουμε κοινωνικές φούσκες, να περιορίσουμε για αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις κοινωνικές φούσκες για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια», είχε τονίσει.

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση το παραδέχτηκε για τις συγκοινωνίες και παίρνει μέτρα. Όλοι πρέπει να πιέζουμε ώστε η πολιτεία να πάρει περισσότερα μέτρα στο μέτρο του δυνατού. Προτείνω μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, μεγιστοποίηση εργασίας από απόσταση και ενίσχυση όσων εργαζόμενων αρρωστήσουν ώστε να μην αποφύγουν να παρουσιάσουν τα συμπτώματα που έχουν», υπογράμμισε αναφερόμενη στο θέμα του συνωστισμού.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

«Τα κρούσματα και οι θάνατοι που βλέπουμε σήμερα είναι ενός μήνα πριν. Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τη νόσο. Όχι καραντίνα, δεν χρειάζεται. Θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αλλά και ψυχολογικές. Η κοινωνική συνοχή θα μας σώσει», προσέθεσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας ενώ όσο αφορά στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν.

«Διαφωνώ με τον κ. Κοντοζαμάνη για το ποιοι να κάνουν εμβόλια γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως – και οι καθόλα υγιείς. Το πρόβλημα θα είναι αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά την επάρκεια εμβολίων πρέπει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να δεσμεύσει αρκετά εμβόλια», εξέφρασε υπενθυμίζοντας πως «εννέα εμβόλια βρίσκονται σε τελική φάση και μέχρι τον Δεκέμβριο κάποια θα έχουν άδεια κυκλοφορίας».

Σε εφαρμογή από σήμερα Σάββατο τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού, ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι στόχος δεν είναι να μπει σε καθεστώς lockdown η Αττική. Ωστόσο, ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στα νέα μέτρα, έκανε σαφές ότι αν αυτά δεν αποδώσουν, μόνο τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε lockdown.

Με τη σειρά του και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο θέμα, αναφέροντας: «Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκαν στα κρούσματα κορωνοϊού, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά αυτά χτύπησαν «κόκκινο» (ειδικά στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 163 νέα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments