Οικονομία

Μείωση ενοικίων: Eν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων

Μείωση ενοικίων: Eν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων
Μείωση ενοικίων: Αν και τα μέτρα έχουν ψηφιστεί, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις - Τι αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη μείωση ενοικίων, αν και τα μέτρα έχουν ψηφιστεί, τυπικά ωστόσο παραμένουν ανενεργά καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα μισθώματα του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ “παρότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 4722/2020 για την αναγκαστική παράταση της μείωσης κατά 40% σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθωμάτων και κατοικιών, αλλά και για τη φορολογική πριμοδότηση των προαιρετικών μειώσεων μισθωμάτων τουλάχιστον κατά 30%, ωστόσο καθυστερούν και εν έχουν εκδοθεί ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τις δύο ξεχωριστές κατηγορίες των ΚΑΔ που εμπίπτουν στις νέες ρυθμίσεις:

  • Εκείνες για τις οποίες συνεχίζεται η υποχρεωτική μείωση του 40% και για το Σεπτέμβριο (πιθανότατα οι 5 κατηγορίες που είχαν μείωση και ολόκληρο το καλοκαίρι) και
  • εκείνες για τις οποίες οι ιδιοκτήτες θα αποδεχθούν προαιρετική μείωση τουλάχιστον 30% για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας το ίδιο φορολογικό μπόνους του 12% επί του αρχικού ενοικίου (πιθανότατα οι εμπορικές μισθώσεις)”.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι υποχρεωτικές μειώσεις και να επιδοτηθούν αποτελεσματικότερα οι προαιρετικές μειώσεις, εκεί όπου υπάρχει πράγματι ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι το μέτρο της μείωσης των ενοικίων παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους σε υποχρεωτική ή εθελοντική μορφή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώνουν τις απώλειες εισοδήματός τους στο Taxisnet.

Παράταση στις δηλώσεις  μισθωτηρίων ακινήτων και στις δηλώσεις Covid στο Taxisnet

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρατείνεται έως τις 20 Οκτωβρίου 2020 η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτου, με ημερομηνία έναρξης μίσθωσης από 1η έως και 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία για τις εξής περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση, που μισθωτήριο – το οποίο έχει συναφθεί προ του 2014 και είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020 – έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει αλλάξει κάποιος όρος του, και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η σχετική δήλωση στο myTAXISnet. Η δήλωση υποβάλλεται χωρίς κυρώσεις, και περιλαμβάνει στοιχεία, που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.
  • Αν το μισθωτήριο έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι ισχύει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments