Διεθνή

Κορωνοϊός νεκροί: Έσπασε το «φράγμα» του 1.000.000 θυμάτων σε όλον τον κόσμο

Κορωνοϊός νεκροί: Έσπασε το «φράγμα» του 1.000.000 θυμάτων σε όλον τον κόσμο
Κορωνοϊός νεκροί: Πάνω από 1.000.000 ανέρχονται οι νεκροί του κορωνοϊού παγκοσμίως.

Συνεχίζει να σαρώνει τις χώρες του κόσμου ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου οι νεκροί από τον Sars-Cov-2 ξεπέρασαν το 1.000.000 παγκοσμίως. Όσο για τα κρούσματα, αυτά έχουν φτάσει τα 33.018.877. Επίσης, 22.640.048 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί από τις αρχές. Οι περιφέρειες του κόσμου που καταγράφουν τους βαρύτερους απολογισμούς είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (341.032 θάνατοι επί συνόλου 9.190.683 μολύνσεων), η Ευρώπη (229.945 νεκροί, 5.273.943 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (214.031· 7.258.663).

Εν τω μεταξύ βρίσκεται ξανά σε άνοδο η καμπύλη στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, επιτείνοντας την ανησυχία για το λεγόμενο δεύτερο κύμα.

Την ίδια ώρα, πέντε εμβόλια, τρία στη Δύση και δύο στην Κίνα, βρίσκονται στη λεγόμενη φάση τρία των κλινικών δοκιμών, ενώ ένα ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, έχει δώσει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Όμως οι έρευνες αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να προλάβουν την ταχύτητα της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως στις 11η Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακήρυσσε την επιδημία του κορωνοϊού «πανδημία», 30 χώρες και περιοχές κατέγραφαν τότε 4.500 νεκρούς, με τα δύο τρίτα να σημειώνονται στην Κίνα, όμως η Ιταλία (800 θάνατοι τότε) και το Ιράν (300) έβλεπαν τους αριθμούς να αυξάνονται ραγδαίως.

Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα εκτός της Κίνας που έθεσε υπό περιορισμό τον πληθυσμό, οι μαρτυρίες των εξαντλημένων γιατρών, που εξηγούσαν ότι μπροστά στην πλημμύρα των ασθενών καλούνταν να διαλέξουν σε ποιον θα πρόσφεραν φροντίδα, όπως «σε πολέμους», προκάλεσαν σοκ. Η επιδημία εξαπλώθηκε και στην Ισπανία, που έγινε η χώρα της Ευρώπης που υπέστη το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα. Στη Μαδρίτη, μάλιστα ακόμα και παγοδρόμιο μετατράπηκε σε νεκροτομείο.

Όταν η Γαλλία περνούσε στα τέλη Μαρτίου το φράγμα των 3.000 θανάτων, ο Πατρίκ Βογκτ, γιατρός στη Μιλούζ, δήλωνε συγκλονισμένος ότι οι γιατροί άρχιζαν «να πεθαίνουν». Παράλληλα, στη Βρετανία, η στρατηγική της «συλλογικής ανοσίας», ή «ανοσίας της αγέλης» έφερε εκατόμβες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θέσει τον πληθυσμό της υπό περιορισμό την 23η Μαρτίου. Στις αρχές Μαΐου, η χώρα ξεπερνούσε την Ιταλία, με πάνω από 30.000 νεκρούς.

ΗΠΑ και Λατινική Αμερική υποτίμησαν τον ιό και το πλήρωσαν ακριβά:

ΟΙ ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο (σχεδόν 205.000), με τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζει να υποβαθμίζει τον ιό και να τον χρησιμοποιεί για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Επίσης, τον Ιούνιο, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνούσαν. Στη Βραζιλία, τη χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ (σχεδόν 142.000 νεκροί), η πανδημία ξύπνησε πατρογονικούς φόβους αυτοχθόνων της λεκάνης του Αμαζονίου: οι ασθένειες των Ευρωπαίων εποίκων αποδεκάτισαν το 95% των αυτοχθόνων πληθυσμών της Αμερικής. Στην Ασία, η άνοδος είναι συνεχής από τον Απρίλιο. Η ήπειρος πλησιάζει σήμερα τους 1.500 θανάτους την ημέρα, στην πλειονότητά τους στην Ινδία (σχεδόν 95.000 συνολικά, πάνω από 1.100 ανά 24ωρο την περασμένη εβδομάδα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments