Ελλάδα

Κορωνοϊός τεστ: Από την τσέπη τους τα πληρώνουν οι γονείς – Τι καταγγέλλουν οι παιδίατροι

Κορωνοϊός τεστ: Από την τσέπη τους τα πληρώνουν οι γονείς – Τι καταγγέλλουν οι παιδίατροι
Κορωνοϊός τεστ: Οι ευαισθησία των παιδιών στις ιώσεις ανησυχεί τους γονείς που δεν γνωρίζουν αν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Προκειμένου να το διαπιστώσουν αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το τεστ.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν μια σειρά από οικογένειες καθώς δεν μπορούν να διαπιστώσουν αν τα παιδιά τους νοσούν από κορωνοϊό ή από άλλη ίωση, και άρα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Το γεγονός ότι τα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι κοινά και σε άλλες εποχικές ιώσεις, οδηγεί τους γονείς να αναζητούν το τεστ κορωνοϊού για τα παιδιά τους.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν καταφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, μιας και τα κριτήρια που τίθενται για να πραγματοποιηθεί το τεστ είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Έτσι οι περισσότεροι γονείς, σύμφωνα με το Έθνος, αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να μπορέσουν να προφυλάξουν το παιδί, τους συμμαθητές του και το οικογενειακό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες για να χαρακτηρισθεί ύποπτο κρούσμα covid-19 ένα παιδί θα πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • πυρετός (Θ > 37,5oC) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
  • βήχας
  • δύσπνοια
  • ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
  • γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)

Τονίζεται πως αυτή τη στιγμή το τεστ για τον κορονοϊό κοστίζει στον ιδιωτικό τομέα από 80 έως και 150 ευρώ.

Παιδίατροι: Πείτε μας που θα στείλουμε τα παιδιά για τεστ

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει: «Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.

Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια».

Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν τα τεστ να είναι δωρεάν για τα παιδιά: «Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται τεστ για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στην χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς».

Τι ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης για τα τεστ

Σε ανάλογη ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι το τεστ στις δημόσιες δομές είναι δωρεάν, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως είπε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές. Εφόσον κάποιος έχει προσέλθει σε δημόσια δομή, δεν έχει πληρώσει για το τεστ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Τα τεστ δεν γίνονται κατά τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπάρχουν κριτήρια και αυτά τα κριτήρια εφόσον πληρούνται διεξάγεται το τεστ από το Κράτος το οποίο και καλύπτει το σύνολο της δαπάνης».

Ο κ.Κοντοζαμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλύπτεται το κόστος για το τεστ στον ιδιωτικό τομέα καθώς σημείωσε: «Όταν προσέρχεται κάποιος σε μία δημόσια δομή σίγουρα υπάρχει παραγγελία του τεστ. Επομένως, τώρα αν θα αποζημιώνεται ή όχι στον ιδιωτικό τομέα είναι μία άλλη κουβέντα που αυτή τη στιγμή εφόσον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την παραγωγική δυνατότητα να καλύψει το τεστ δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments