Τεχνολογία

Τι πρέπει να κάνετε αν κλείσει ο υπολογιστής σας από υπερθέρμανση

Τι πρέπει να κάνετε αν κλείσει ο υπολογιστής σας από υπερθέρμανση
Υπερθέρμανση υπολογιστή: Τι κάνουμε όταν κλείνει ξαφνικά χωρίς καμία προειδοποίηση;

Το να κλείνει ο υπολογιστής από υπερθέρμανση είναι κάτι σύνηθες το οποίο έχει συμβεί σχεδόν σε όλους κάποια στιγμή αλλά όταν συμβαίνει αυτό χωρίς προειδοποίηση, είναι πολύ εκνευριστικό.

Ένας από τους λόγους που προκύπτει αυτό, είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον επεξεργαστή ο οποίος κλείνει προληπτικά, για να μην καεί καθώς είναι η μονάδα που ουσιαστικά τρέχει όλο τον υπολογιστή.

Η θερμότητα που εκλύεται όμως, αν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να τον καταστρέψει. Έτσι, όλοι οι υπολογιστές έχουν κάποιο σύστημα ψύξης το οποίο γίνεται με την εξαγωγή της υπερβολικής θερμοκρασίας στο περιβάλλον, με την κυκλοφορία του αέρα. Αυτό μπορεί να γίνει παθητικά (με ειδικό σχεδιασμό της ψύκτρας, ώστε να μην χρειάζεται ανεμιστήρας) ή ενεργητικά (με τη βοήθεια μικρών ανεμιστήρων).

Πάντως, τα αερόψυκτα συστήματα είναι αυτά που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές πρόβλημα με υπερθέρμανση, καθώς γεμίζουν σκόνη λόγω της κυκλοφορίας του αέρα ενώ τα υδρόψυκτα συστήματα είναι αρκετά πιο ακριβά και συνήθως χρησιμοποιούνται σε hardcore υπολογιστές με αρκετά ισχυρό επεξεργαστή. Επίσης, τα υγρά έχουν καλύτερη θερμοαγωγιμότητα από τον αέρα και έτσι μπορεί να μεταφέρουν τη θερμότητα πολύ πιο γρήγορα. Σε μερικά υδρόψυκτα συστήματα γίνεται και ταυτόχρονη χρήση ενός ανεμιστήρα.

Τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση υπερθέρμανσης;

Αν έχει πρόβλημα το ανεμιστηράκι, λογικά θα το «ακούσετε». Ακόμα και τα πιο αθόρυβα, έχουν ένα διακριτικό ήχο όταν λειτουργούν. Εφόσον διαπιστώσετε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, πρέπει να το αντικαταστήσετε αλλά παίζει ρόλο αν είναι ο υπολογιστής επιτραπέζιος ή φορητός.

Αν ο υπολογιστής είναι desktop η αλλαγή του ανεμιστήρα του επεξεργαστή είναι λίγο πιο εύκολη. Βέβαια μερικές φορές μαζί με ανεμιστήρα πρέπει να αλλάξετε την ψύκτρα, καθώς αρκετοί ανεμιστήρες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να κουμπώνουν πάνω σε συγκεκριμένες ψύκτρες ή ίσως είναι και ενσωματωμένοι και είναι λίγο δύσκολο να τους βρείτε ξεχωριστά. Βέβαια αρκετές ψύκτρες χρησιμοποιούν κοινά ανεμιστηράκια που μπορείτε να βρείτε εύκολα.

Για να τα βγάλετε, δεν έχετε παρά να βγάλετε το καλώδιο τροφοδοσίας και να ξεβιδώσετε τις βίδες περιμετρικά ή να βγάλετε τα κλιπ που το ενώνει με την ψύκτρα. Εφόσον το βγάλετε θα δείτε ότι έχει ένα κωδικό στο πίσω μέρος συνήθως και με αυτό τον κωδικό μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για κάποιο ίδιο. Εναλλακτικά μπορείτε να ψάξετε βάση της ψύκτρας, αν είναι κάποιο μοντέλο από επώνυμη εταιρία. To κόστος είναι συνήθως πέντε με δέκα ευρώ.

Αν ο υπολογιστής είναι φορητός, τα ανεμιστηράκια είναι διαφορετικά για κάθε μοντέλο λάπτοπ και είναι πιο ακριβά από ένα απλό ανεμιστηράκι για desktop (δηλαδή στα δέκα και εικοσιπέντε ευρώ το καθένα). Το δύσκολο στην όλη διαδικασία, είναι φυσικά να έχετε πρόσβαση στο ανεμισταράκι και όχι η διαδικασία αλλαγής. Τα περισσότερα συγκρατούνται με δύο με τέσσερις βίδες περιμετρικά και το βύσμα τροφοδοσίας.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που έχει μαζευτεί σκόνη;

Αν τυχόν έχει συσσωρευτεί αρκετή σκόνη στο ανεμιστηράκι του επεξεργαστή, τότε θα πρέπει να την καθαρίσουμε. Ο καθαρισμός γίνεται συνήθως με τη χρήση πεπιεσμένου αέρα. Σε καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ηλεκτρονικών, μπορείτε να βρείτε ειδικά σπρέι, με τα οποία μπορείτε να τη φυσήξετε από όλα τα σημεία που έχει συσσωρευτεί μέσα στον υπολογιστή.

Βέβαια για να φυσήξετε τη σκόνη από την ψύκτρα και το ανεμιστηράκι, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση στον χώρο της ψύκτρας. Αν πρόκειται για σταθερό υπολογιστή, αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο, αφού δεν έχετε παρά να ξεβιδώσετε τις βίδες από το πλαϊνό καπάκι. Όμως, αν πρόκειται για laptop, η διαδικασία δυστυχώς είναι αρκετά πιο δύσκολη. Σε μερικά, μπορεί να υπάρχει ειδικό καπάκι στο κάτω μέρος, ακριβώς πάνω από την ψύκτρα, που βγαίνει ξεχωριστά.

Αν είστε τυχεροί και ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δεν έχετε παρά να ξεβιδώσετε αυτό το καπάκι και να φυσήξετε την σκόνη. Συνήθως το κάθε καπάκι στο κάτω μέρος, έχει ένα σημαδάκι, που δηλώνει σε τι μέρος έχετε πρόσβαση αν το ανοίξετε. Τα συνηθέστερα είναι της μνήμης και του δίσκου.

Φυσικά εκτός από το ανεμιστηράκι του επεξεργαστή και την ψύκτρα, πρέπει να καθαρίσετε και όσες διόδους του αέρα υπάρχουν στον υπολογιστή σας, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς πρόβλημα ο αέρας μέσα στον υπολογιστή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments