Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: H Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο

Σύνοδος Κορυφής: H Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο
Σύνοδος Κορυφής: Αλλαγές στο κείμενο ζητά επίμονα η Ελλάδα.

Θρίλερ σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες όπου μετά τις δηλώσεις αλληλεγγύης σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο τραπέζι τέθηκε ένα προσχέδιο το οποίο απέρριψε η Ελλάδα ως κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές μιλούν για “μπλόκο” του προσχεδίου με εκφρασμένη διαφωνία της χώρας. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, θα χρειαστούν πολλές αλλαγές και διορθώσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το εν λόγω κείμενο δεν κάνει λόγο για κυρώσεις αλλά ότι η ΕΕ έιναι ετοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διαθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά. Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι συνομιλίες διακόπησαν για 45 λεπτά.

Αυτό είναι το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico, το οποίο ερμηνεύει τις λέξεις ως απειλητικές κυρώσεις.

Ωστόσο, αναφέρει:

«Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους και συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Νωρίτερα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας. Όπως μεταδίδει το Politico και ο ανταποκριτής του, David M. Herszenhorn, «ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής και προχώρησε κατευθείαν στο πιο αμφιλεγόμενο θέμα: την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο». Πρώτα τον λόγο πήρε η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και περιστρέφεται γύρω από την Τουρκία, τη Λιβύη και την Λευκορωσία.

Μέρκελ – «Θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία»

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία, είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων. Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

Με δήλωση που έκανε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: Η θα επιλέξει τον διάλογο, την αποκλιμάκωση και την αναζήτηση διπλωματικής λύσης ή διαφορετικά θα υποστεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη, είπε ο Πρωθυπουργός, καλείται να αποφασίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τις είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά θίγει τα συμφέροντα ολόκληρης την Ευρώπης στη Μεσόγειο». «Δυο είναι, πλέον, οι δρόμοι απέναντι στην Τουρκία. Ο ένας του διαλόγου και της διπλωματίας. Ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο. Να το κάνει με συνέπεια» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments