Μητσοτάκης: «Ισχυρή φωνή στην Ευρώπη» — Πολιτικό σφυροκόπημα για ακρίβεια και χρέη
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Μητσοτάκης: «Ισχυρή φωνή στην Ευρώπη» — Πολιτικό σφυροκόπημα για ακρίβεια και χρέη
Σε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η κυριακάτικη ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κυβέρνηση να αναδεικνύει την ελληνική παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής και την αντιπολίτευση να επιμένει στο κόστος της καθημερινότητας.
Ο πρωθυπουργός προτάσσει τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση, τις υβριδικές μεταναστευτικές απειλές και την προστασία των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων απέναντι στην ακρίβεια.
Στο ίδιο πολιτικό σκηνικό προστίθεται το ιδιωτικό χρέος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητά λύσεις για επιχειρήσεις, οικογένειες και εγγυητές.
«Οι ελληνικές προτάσεις γίνονται ευρωπαϊκές πολιτικές»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη Σύνοδο ως συνάντηση με έντονο ελληνικό αποτύπωμα, σημειώνοντας ότι τρεις πρωτοβουλίες πήραν το πράσινο φως για περαιτέρω εξειδίκευση.
«Όλα αυτά είναι ελληνικές προτάσεις που γίνονται ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και στα τρία μέτωπα και εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
Και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και την αξιοποιεί για το συμφέρον των Ελλήνων και φυσικά των Ευρωπαίων πολιτών».
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η πρόταση έκτακτης προσαρμογής των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ώστε χώρες με πλεονάσματα να μπορούν να στηρίξουν στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με την ανάρτησή του, η Σύνοδος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει άμεσα προτάσεις. Η επόμενη φάση αφορά επομένως τους συγκεκριμένους όρους και τα περιθώρια εφαρμογής.
Οι άλλοι δύο άξονες αφορούν ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης υβριδικών απειλών μέσω της μετανάστευσης και αυστηρότερο πλαίσιο ηλικιακών ορίων πρόσβασης των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα.
Το κυβερνητικό επιχείρημα: Ευρωπαϊκή πίεση και άμεση στήριξη
Παράλληλα με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις εθνικές παρεμβάσεις για τα καύσιμα και τη θέρμανση.
Στην ανασκόπησή του αναφέρθηκε σε επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40 λεπτά το λίτρο, με συμμετοχή κράτους και διυλιστηρίων, καθώς και σε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%.
Το κόστος για όσους λαμβάνουν και το επίδομα τοποθετείται, σύμφωνα με την κυβερνητική παρουσίαση, περίπου στα 1,35 ευρώ το λίτρο. Η διάκριση έχει σημασία, καθώς το ποσό αφορά τον συνδυασμό των παρεμβάσεων για τους δικαιούχους.
Ο Μητσοτάκης αναγνώρισε, πάντως, ότι η πίεση παραμένει:
«Ξέρω ότι οι πιέσεις παραμένουν μεγάλες και κανένα μέτρο από μόνο του δεν αρκεί για να τις εξαφανίσει».
Δεσμεύτηκε για παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και προσαρμογή των μέτρων, με διατήρηση διαθέσιμων δυνάμεων για τους επόμενους μήνες.
ΠΑΣΟΚ: Οι δεσμεύσεις είναι «ακάλυπτες επιταγές»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, επικέντρωσε την κριτική του στη φορολογία των καυσίμων και στην ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Υποστήριξε ότι οι υφιστάμενες παρεμβάσεις δεν αρκούν για να περιορίσουν την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόσταση ανάμεσα στις εξαγγελίες και στο αποτέλεσμα.
Η αιχμή του συνοψίζεται στη φράση ότι οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι «ακάλυπτες επιταγές».
Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί έτσι να μεταφέρει τη συζήτηση από τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις στο ποσό που καλείται να πληρώσει ο πολίτης.
Ανδρουλάκης: Ρύθμιση χρεών και δεύτερη ευκαιρία
Από το Αιγάλεω, στην εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε τις συνέπειες του ιδιωτικού χρέους.
Αναφέρθηκε στις δυσκολίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικογενειών, εγγυητών και νέων που επιβαρύνονται από οικογενειακές οφειλές.
«Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά, που ζητούν ρύθμιση και όχι ομηρεία», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του.
Η παρέμβαση διευρύνει το μέτωπο της αντιπαράθεσης: πέρα από την τρέχουσα ενεργειακή επιβάρυνση, θέτει το ζήτημα της δυνατότητας οικονομικής επανεκκίνησης για όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χρέη.
ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβητεί το αποτέλεσμα της Συνόδου
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε «με άδεια χέρια», αμφισβητώντας την παρουσίαση της δρομολόγησης ευρωπαϊκών προτάσεων ως ήδη χειροπιαστού αποτελέσματος.
Η κριτική του εστιάζει στον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων και στην άμεση ανάγκη προστασίας των πολιτών από τις αυξήσεις.
Από διαφορετική αφετηρία, το ΚΚΕ αμφισβητεί ότι το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστικό όφελος στα λαϊκά νοικοκυριά.
Η Ελληνική Λύση κατηγορεί την κυβέρνηση για πανηγυρισμούς εν μέσω ακρίβειας, ενώ η ΝΙΚΗ αναδεικνύει την κοινωνική κόπωση και την ανασφάλεια για τις καθημερινές ανάγκες.
Η πολιτική μάχη περνά στον λογαριασμό του πολίτη
Η κυβέρνηση επενδύει στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών απαντήσεων και ταυτόχρονα διαθέτει πόρους για εθνικά μέτρα.
Η αντιπολίτευση επιδιώκει να κριθεί αυτή η στρατηγική από την επίδρασή της στις τιμές, στα διαθέσιμα εισοδήματα και στη δυνατότητα εξυπηρέτησης των οφειλών.
Το επόμενο κρίσιμο σημείο είναι η εξειδίκευση των ευρωπαϊκών προτάσεων και η εφαρμογή της στήριξης. Εκεί θα δοκιμαστούν τόσο οι κυβερνητικές προσδοκίες όσο και η κριτική που διατυπώνεται για την αποτελεσματικότητά τους. Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο