Διεθνή

Κορωνοϊός Ρωσία: Δημοσιογράφοι, οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν για κορονοϊό στη Ρωσία

Κορωνοϊός Ρωσία: Δημοσιογράφοι, οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν για κορονοϊό στη Ρωσία
Κορωνοϊός Ρωσία: Το Κρεμλίνο δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο κατάλογο με τα επαγγέλματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, ανάμεσα στα οποία είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι δημοσιογράφοι και οι εκπαιδευτικοί.

Ρώσοι δημοσιογράφοι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εμβολιάστηκαν κατά της νόσου Covid19, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (02.10.2020).

Συγκεκριμένα Ρώσοι δημοσιογράφοι που εργάζονται για δύο κρατικά μέσα ενημέρωσης είναι μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν με το Sputnik V κατά του κορωνοϊού εκτός κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με ένα από τα ΜΜΕ και τέσσερις εργαζόμενους. Η Ρωσία έχει αρχίσει τον Σεπτέμβριο να εμβολιάζει κατά του Covid19 πολίτες που θεωρείται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ παράλληλα ξεκίνησε ευρείες κλινικές δοκιμές. Μέχρι στιγμής περίπου 400 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με αυτό τον τρόπο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας αυτή την εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο κατάλογο με τα επαγγέλματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, ανάμεσα στα οποία είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι δημοσιογράφοι και οι εκπαιδευτικοί. Αν και εκατοντάδες πιθανά εμβόλια κατά του κορωνοϊού βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο για χρήση από το κοινό και μαζί με την Κίνα έχει ξεκινήσει εμβολιασμούς προτού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές. Δύο δημοσιογράφοι του κρατικού πρακτορείου RIA και δύο του ομίλου κρατικής τηλεόρασης VGTRK δήλωσαν στο Reuters ότι τους έγινε πρόταση να εμβολιαστούν κατά του Covid19, εφόσον το επιθυμούν.

Ένας από τους δημοσιογράφους του RIA επεσήμανε ότι εκτιμά πως οι περισσότεροι συνάδελφοί του αρνήθηκαν την πρόταση. Το ίδιο δήλωσε και ένας εργαζόμενος στο VGTRK. Το πρακτορείο RIA επιβεβαίωσε το πρόγραμμα εμβολιασμού: «Δώσαμε στους εργαζόμενους που εργάζονται μόνιμα στο γραφείο, καλύπτουν εκδηλώσεις (…) τη δυνατότητα να λάβουν το Sputnik V».

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία

Καλπάζει ο κορωνοϊός και στη Ρωσία. Η χώρα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων αγγίζοντας τους 9.000 νοσούντες. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε 8.945 νέα κρούσματα σήμερα, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από τις 12 Ιουνίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα στο 1.185.231.  Μόνο στη Μόσχα, επίκεντρο της επιδημίας, εντοπίστηκαν 2.424 νέα κρούσματα covid-19, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Επίσης, τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό άλλοι 169 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 20.891.

Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα ελπίζει στο εμβόλιο που σώσει την ανθρωπότητα από τον ιό αυτό. Οι κλινικές δοκιμές του δεύτερου υποψηφίου εμβολίου της Ρωσίας, το EpiVacCorona ολοκληρώθηκαν και έτσι το σκεύασμα μπαίνει πλέον στη «φάση τρία». Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πνευματικής ιδιοκτησίας, ανακοίνωσε ότι «το κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector πήρε την άδεια για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε». Το Ινστιτούτο Vector πήρε την άδεια για έναρξη κλινικών δοκιμών του εμβολίου του σε εθελοντές από το ρωσικό υπουργείο Υγείας στις 24 Ιουλίου και ο πρώτος εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου. Η τελική ομάδα εθελοντών -αποτελούμενη από 20 άτομα- που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση εμβολιασμού του Sputnik V.

Συγχρόνως, οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές για το πρώτο ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια δήμαρχος της Μόσχας, Αναστασία Ρακόβα «έξι συμμετέχοντες στις δοκιμές έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού».  «Το Sputnik V είναι εμβόλιο δύο δόσεων και ο δεύτερος εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που λαμβάνεται μετά τον πρώτο εμβολιασμό. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, που έχουν λάβει περισσότεροι από 5.700 άτομα, διαπιστώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (σ.σ. εκείνων που έχουν εμβολιαστεί) αισθάνονται καλά» τόνισε η Ρακόβα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments