Διεθνή

Τραμπ κορωνοϊός: Νέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου από το νοσοκομείο

Τραμπ κορωνοϊός: Νέα ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου από το νοσοκομείο
Τραμπ κορωνοϊός: Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε νέα ανάρτηση από το νοσοκομείο. Τις ευχές του έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Τι προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για την αντικατάσταση του προέδρου.

Με μια νέα ανάρτηση από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου έχει μεταφερθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες. Αναβρασμός επικρατεί στις ΗΠΑ, με όλα τα Μέσα να κάνουν ειδικές εκπομπές για την υγεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Περίπου στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο Twitter όπου αναφέρει: «Πάω καλά, νομίζω! Σας ευχαριστώ όλους. ΑΓΑΠΗ!!!»

Πολλοί είναι οι ηγέτες που έχουν στείλει μηνύματα συμπαράστασης από τον Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις των δύο ηγετών, της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2018.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, έστειλε ένα πολύ θερμό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ. «Εύχομαι ειλικρινά να γίνετε και οι δυο καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα το ξεπεράσετε», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Μήνυμα συμπαράστασης στον Ντόναλντ Τραμπ έστειλε και ο Τζο Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο αντίπαλος του στην εκλογική μάχη της 3ης Νοεμβρίου θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό, και ενώ βρισκόταν στο βήμα κατά τη διάρκεια προεκλογική του ομιλίας στο Μίσιγκαν, είπε:

«Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας. Ο Θεός να σε ευλογεί. Ο Θεός προστατεύει την πρώτη οικογένεια και κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει αυτόν τον ιό και μπορεί ο Θεός να προστατεύσει τα στρατεύματά μας».

Ο Τραμπ, που θεωρείται πως ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου εξαιτίας της ηλικίας του (είναι 74 ετών), αλλά και επειδή είναι υπέρβαρος, λαμβάνει πειραματική θεραπεία αντισωμάτων, που έχει αποδειχθεί πως μειώνει το ιικό φορτίο στις περιορισμένες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα.

Γιατροί πρότειναν ο Τραμπ να εισαχθεί στο Walter Reed National Military Medical Center για να μπορεί να του προσφερθεί κατεπείγουσα φροντίδα εάν παραστεί ανάγκη. Αυτό πάντως που ισχύει για την ώρα είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εργάζεται από εκεί – σε ειδικό χώρο του νοσοκομείου που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα- και δεν θα παραδώσει τα ηνία της χώρας στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για την αντικατάσταση του προέδρου

Όπως έκαναν άλλοι δύο πρόεδροι στο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να παραχωρήσει προσωρινά τα ηνία στον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, εφόσον ο ίδιος δεν είναι πλέον σε θέση να ασκεί κανονικά τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του, μια πιθανότητα που προβλέπεται στην 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η τροπολογία αυτή υιοθετήθηκε το 1967, μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι και περιγράφει σε τέσσερα άρθρα πώς γίνεται η μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου, θανάτου, καθαίρεσης ή προσωρινής ανικανότητας του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Αυτή η τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να αφορά τον Τραμπ, εφόσον η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Με βάση το άρθρο 3 της τροπολογίας αυτής, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποστείλει στον επίτιμο πρόεδρο της Γερουσίας, δηλαδή στον Ρεπουμπλικανό Τσακ Γκράσλεϊ και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μια «γραπτή δήλωση» που θα αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Μέχρι να τους ενημερώσει, και πάλι γραπτώς, για το αντίθετο, καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο Αντιπρόεδρος.

Το άρθρο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές στο παρελθόν: μία φορά από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1985 και δύο φορές από τον Τζορτζ Γουίλιαμ Μπους, το 2002 και το 2007. Και τις τρεις αυτές φορές, οι δύο πρόεδροι είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία για μερικές ώρες.

Το 1981, όταν ο Ρέιγκαν τραυματίστηκε σοβαρά στην απόπειρα δολοφονίας του, είχε προετοιμαστεί μια επιστολή που αναφερόταν στην 25η τροπολογία, αλλά δεν στάλθηκε ποτέ στο Κογκρέσο.

Με βάση το άρθρο 4 της τροπολογίας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, εάν ο πρόεδρος κριθεί ανίκανος ή αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία, ο αντιπρόεδρος, μαζί με την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενημερώνει γραπτώς τους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι ο αρχηγός του κράτους αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του.

Επαφίεται τότε στο Κογκρέσο να λάβει την απόφαση, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο Σώματά του για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος και να αναλάβει ο αντιπρόεδρος, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Ροντ Ρόζενσταϊν, τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης, την πιθανότητα να επικαλεστούν την 25η τροπολογία για να απομακρύνουν από την προεδρία τον Τραμπ, λίγο μετά την απόλυση του αρχηγού της ομοσπονδιακής αστυνομίας, Τζέιμς Κομέι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments