Άποψη

Ο επίμονος Γραμματέας και η προσπάθεια παγίδευσης μέσω του διαλόγου

Ο επίμονος Γραμματέας και η προσπάθεια παγίδευσης μέσω του διαλόγου
O Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο νέο του blog στο pagenews.gr για τον ερχομό του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα. Τον χαρακτηρίζει «επίμονο» και αναφέρει ότι αφενός θέλει να διευκολύνει την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών φιλοτεχνώντας κλίμα επιχειρησιακής αποσυμπίεσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου να αποπειραθεί την επίτευξη όντως ενός μηχανισμού στρατιωτικών ΜΟΕ στην ουσία.

Η έλευση του ΓΓ το ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα αύριο Τρίτη, μετά τη σημερινή επίσκεψή του στην Άγκυρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να παρουσιάσει εικόνα αποκλιμάκωσης στο στρατιωτικό πεδίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο στόχος του είναι διττός: Αφενός να διευκολύνει την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών φιλοτεχνώντας κλίμα επιχειρησιακής αποσυμπίεσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου να αποπειραθεί την επίτευξη όντως ενός μηχανισμού στρατιωτικών ΜΟΕ στην ουσία, ώστε να καθιερωθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς που θα μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος και να πιστωθεί ο ίδιος τη διευθέτηση ενός ζητήματος που στοιχειώνει την νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Το πρόβλημα όμως είναι αυτό που ήταν πάντα με ανάλογες πρωτοβουλίες προηγούμενων ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο επιδιωκόμενος μηχανισμός αποτροπής στρατιωτικού ατυχήματος ή και πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω των οριακών καταστάσεων που εξελίσσονται καθημερινά σε αέρα και θάλασσα, χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως Δούρειος Ίππος για να εισάγει ως δήθεν κώδικα επιχειρησιακής συμπεριφοράς τις παράνομες διεκδικήσεις της.

Γι’ αυτό και δεν τελεσφόρησαν οι προηγούμενες πρωτοβουλίες. «Ιδέες» όπως οι πτήσεις ή και οι ασκήσεις να διεξάγονται από άοπλα αεροσκάφη ή να χρησιμοποιείται το σύστημα αναγνώρισης φίλιων αεροσκαφών (IFF) για να μην γίνονται αναχαιτίσεις ή να υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός στις πτήσεις αεροσκαφών, φυσικά απορρίφθηκαν από την ελληνική πλευρά.

Όλες αυτές οι «προτάσεις» κρύβουν (που λέει ο λόγος, γιατί είναι ολοφάνερη η σκοπιμότητα), τις επεκτατικές και αναθεωρητικές αξιώσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, αμπαλαρισμένες ως «τεχνικό διάλογο» για στρατιωτικά ΜΟΕ.

Η ίδια απόπειρα έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά με την ίδια κατάληξη. Το ίδιο αποπειράται και τώρα ο κ. Στόλτενμπεργκ με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση προσπαθεί να διευκολύνει και την παράλληλη γερμανική πρωτοβουλία για τις διερευνητικές επαφές ώστε να «κουμπώσουν» οι δύο διαδικασίες.

Υπάρχει πλήρης συντονισμός μεταξύ ΝΑΤΟ και Βερολίνου, εξ ου και η χρονική σύμπτωση των ανακοινώσεων Στόλτενμπεργκ για πρόοδο στον τεχνικό διάλογο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με κάθε σημαντική συναφή εξέλιξη στο άλλο πεδίο, πχ οι αναρτήσεις του για κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ώστε να ενισχυθεί το επιχείρημα ότι δεν χρειάζονται κυρώσεις αφού ο διάλογος προχωρά.

Η παγίδα για την ελληνική πλευρά, πέραν της προσπάθειας να πλασαριστούν οι διεκδικήσεις της Άγκυρας ως ΜΟΕ, είναι, ακριβώς εξ αυτού του λόγου, το γνωστό blame game. Η λογική και επιβεβλημένη απόρριψη από την Ελλάδα των υποβολιμαίων προτάσεων να παρουσιάζεται από την Τουρκία ως δήθεν «αδιαλλαξία». Αυτό η Τουρκία μπορεί να το επιχειρήσει μόνο με τη στήριξη των «μεσολαβητών», Γενς Στόλτενμπεργκ και Άγκελα Μέρκελ, αμφότεροι αναξιόπιστοι για αυτόν τον ρόλο αφού λειτουργούν ως λομπίστες της Άγκυρας και όχι βάσει των θεσμικών τους ρόλο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει η Αθήνα στους συνομιλητές της ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να παγιδευτεί η ελληνική πλευρά με το ψευτοδίλημμα «ή δέχεστε τις (υπονομευμένες) προτάσεις ή θα χρεωθείτε το ναυάγιο», θα οδηγήσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σε δημόσια καταγγελία για τον ρόλο αμφοτέρων, κάτι που θα πλήξει την ήδη σπιλωμένη αξιοπιστία τους και θα τους «κάψει» και σε ό,τι αφορά μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments