Ελλάδα

Κώστας Παπαδάκης: Τη δίκη της Χρυσής Αυγής την κράτησε ψηλά το αντιφασιστικό κίνημα

Κώστας Παπαδάκης: Τη δίκη της Χρυσής Αυγής την κράτησε ψηλά το αντιφασιστικό κίνημα
Κώστας Παπαδάκης: Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής σημειώνει ότι μία απαλλακτική απόφαση θα σημάνει την επιστροφή των ταγμάτων εφόδου και την απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας.

Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης μίλησε στο ethnos.gr, δύο μέρες πριν από την απόφαση της ιστορικής δίκης της ναζιστικής οργάνωσης που κρατάει εδώ και 5,5 χρόνια. Αναφέρθηκε στο πως αντιμετώπισαν τη δίκη οι κυβερνήσεις, στον ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος και στο τι θα σημάνει μία απαλλακτική απόφαση, παρόλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Για περισσότερο από 5,5 χρόνια ο Κώστας Παπαδάκης έζησε μια από τις πιο ιστορικές δίκες της μεταπολίτευσης από «μέσα», κυκλοφορώντας πρόσφατα την αγόρευσή του σε βιβλίο με τίτλο «Το ‘άλλο άκρο’ στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;» από τις εκδόσεις «Τόπος» το οποίο εξαντλήθηκε προτού καν βγει στα βιβλιοπωλεία και κυκλοφορεί στη δεύτερη πλέον έκδοσή του.

«Ήταν μια μεγάλη δίκη που κράτησε 5.5 χρόνια με 453 συνεδριάσεις, ανέδειξε όλες τις πτυχές της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, την ανοχή και την ασυλία που απολάμβανε από όλες τις κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα» δήλωσε ο Κώστας Παπαδάκης. Η απόφαση θα είναι σχεδόν τελεσίδικη καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να κριθεί και σε δεύτερο βαθμό μετά από πρωτοβουλία των Συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής παρά μόνο από τον Εισαγγελέα και εφόσον αυτή δεν είναι ομόφωνη. «Και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η προσφυγή γίνεται μετά από πολύ καιρό. Όλα αυτά εξετάζονται αλλά το θέμα είναι να μην χρειαστούν….».

Τι διακυβεύεται στην απόφαση

Το κύριο ζήτημα το οποίο διακυβεύεται στην απόφαση είναι αν θα κριθούν ένοχοι -αν όχι όλοι- έστω κάποιοι από τους κατηγορουμένους για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το αν δηλαδή η Χρυσή Αυγή κρίνεται νομικά ως εγκληματική οργάνωση ή όχι. «Το ερώτημα είναι κατά πόσο και αν αυτά τα αξιόποινα περιστατικά είναι τυχαία, ασύνδετα και μεμονωμένα και άσχετα μεταξύ τους ή έχουν το κοινό στοιχείο ότι αποτελούν εγκληματικές πράξεις οι οποίες έχουν εκδηλωθεί στο πλαίσιο λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης. Οπότε οι δράστες θα πρέπει να τιμωρηθούν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι καθοδηγητές της ως διευθυντές της. Μια πιθανή αθώωση θα οδηγήσει σε αναβίωση των ταγμάτων εφόδου με τη βούλα της νομιμότητας, σε πλήρη αποκατάσταση της Χρυσής Αυγής αλλά και σε ένα αίσθημα ασυλίας, δημιουργώντας τρομερό κίνδυνο για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Το πολιτικό ξεφούσκωμα της Χρυσής Αυγής επηρέασε και επηρεάστηκε από τη δίκη

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδάκη το πολιτικό ξεφούσκωμα της Χρυσής Αυγής και επηρέασε και επηρεάστηκε από τη δίκη. «Η δίκη από ένα σημείο και μετά πήρε μια δημοσιότητα η οποία ανέδειξε τα πειστήρια, τα ψηφιακά δεδομένα και δημιούργησε την πεποίθηση σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για το τι εστί Χρυσή Αυγή και αυτό είχε τα αποτελέσματα της και στις επιδόσεις στις εκλογές. Από κει και πέρα το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει πολιτικά απαξιωθεί υπάρχει ο κίνδυνος να επιδράσει αντίθετα και στη δίκη και στην κοινή γνώμη με μια λογική επιείκειας ότι αφού διαλύθηκαν πολιτικά, τι θες την καταδίκη. Δεν είναι όμως έτσι. Όποιος ανεχόταν μια τέτοια σκέψη ήταν σαν να ομολογεί ότι μέσα από τη δίκη επεδίωκε κάποιος την εξόντωση ενός αντιπάλου πολιτικού κόμματος. Δεν επιδιώκουμε αυτό αλλά την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

«Πίσω από το κόμμα Κασιδιάρη κρύβεται η διαδοχή του αρχηγού»

Αναφερόμενος στον Κασιδιάρη και το νέο του κόμμα ο κ. Παπαδάκης εκτιμά ότι αυτό δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή ούτε και έχει ασκήσει κριτική για τις πράξεις της. Αντίθετα μιλάει για λάθη τα οποία δεν προσδιορίζει. «Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται γιατί θέλει να διαδεχθεί τη θέση του αρχηγού και όχι ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση. Εμείς δεν θεωρούμε ότι μια δικαστική απόφαση μπορεί και πρέπει να λύνει τα πολιτικά προβλήματα. Η πολιτική της Χρυσής Αυγής δεν θα εξαλειφθεί μόνο από το αν είναι η δικαστική απόφαση καταδικαστική. Χρειάζεται πάλη στο κοινωνικό επίπεδο διότι η ακροδεξιά πολιτική δεν είχε ως μονοπωλιακή στέγη τη Χρυσή Αυγή».

Το βιβλίο

Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου είναι η προσπάθειά του να περάσει στον κόσμο τα επιχειρήματα, τα γεγονότα, το αποδεικτικό υλικό, την νομική και πραγματική επιχειρηματολογία της δίκης τα οποία στο μέλλον ίσως έχουν και μια ιστορική αξία ως ντοκουμέντο. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης πήρε αυτή την πρωτοβουλία εξαιτίας της ελλιπούς δημοσιότητας της δίκης προκειμένου να διαβάσει κάποιος το βιβλίο και να σχηματίσει μια άποψη. Αυτό που θέλει να περάσει στο βιβλίο είναι ο τίτλος του : ‘Το ‘άλλο άκρο’ στο εδώλιο: Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;΄ «Την αγωνία αν η δικαστική εξουσία θα απονείμει επιτέλους δικαιοσύνη ή θα προσθέσει ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα της ατιμωρησίας, της φασιστικής εγκληματικής βίας που χρονολογείται στη χώρα μας από το 1930»

Ο ρόλος των κυβερνήσεων στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο Κώστας Παπαδάκης μίλησε για το ρόλο των κυβερνήσεων τόσο πριν τη σύλληψη των δραστών όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης.  «Η κυβέρνηση Σαμαρά καθόταν και τους κοιτούσε για δύο χρόνια και τους άφησε να τραμπουκίζουν, μέχρι που δολοφόνησαν τον Φύσσα. Η ίδια κυβέρνηση επιδίωξε να τροποποιήσει το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα ώστε να εισαγάγει ως υποχρεωτικό στοιχείο της εγκληματικής οργάνωσης, την επιδίωξη οικονομικού οφέλους και να απαλλάξει τη Χρυσή Αυγή από τότε, δεδομένου ότι δεν της αποδίδονταν οικονομικό όφελος, πράγματα το οποίο το χουν σημαία οι συνήγοροί της. Υπήρξε απροθυμία παρέμβασης στην εγκληματική τους δράση και αργότερα ελλιπής δίωξη».

Οι αλλαγές στη νομοθεσία που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ανέχθηκε την υποβάθμιση της δίκης με την μεταφορά της στον Κορυδαλλό και την απροθυμία αποκλειστικής μεταφοράς στο Εφετείο και καθημερινής διεξαγωγής της, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για πολλά χρόνια». Ευθύνες όμως αποδίδει στο ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι διατήρησε το νομικό καθεστώς απαγόρευσης ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης, προκαλώντας περιορισμό της δημοσιότητάς της. Κριτική ασκεί ο Κώστας Παπαδάκης και στην Εισαγγελέα της δίκης, χαρακτηρίζοντάς την «ανύπαρκτη καθώς δεν εισέφερε ένα αποδεικτικό στοιχείο, ούτε οργάνωσε ένα ψηφιακό υλικό».

Τη δίκη κράτησαν ψηλά το αντιφασιστικό κίνημα και οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής

Ωστόσο, παρά τα κυβερνητικά φάλτσα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο τη δίκη και το κύρος της, αυτή δεν απαξιώθηκε γιατί την κράτησαν ψηλά το αντιφασιστικό κίνημα και οι Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής. «Η συγκλονιστική παρουσία κάθε μέρα της Μάγδας Φύσσας και θυμάτων της Χρυσής Αυγής, μέσα και έξω από το δικαστήριο μας έδιναν θάρρος για να ασκούμε τα καθήκοντά μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments