Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυλαία μετά από πεντέμισι χρόνια

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αυλαία μετά από πεντέμισι χρόνια
Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση για τους 68 κατηγορουμένους. Στο πλαίσιο της δίκης, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα.

Σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, θα γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της δίκης η Δικαιοσύνη θα κάνει γνωστή την απόφασή της για τους 68 κατηγορούμενους, με τους πολίτες να φωνάζουν με ένα στόμα, μια φωνή “δεν είναι αθώοι”.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσεις στις 11:00 στο Εφετείο:

Στο πλαίσιο της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: Η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, στις 12 Ιουνίου 2012 και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Παράλληλα συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αυτή θα είναι η διαδικασία μέχρι τη λήξη της:

Η διαδικασία δεν θα τελειώσει σήμερα. Η ανακοίνωση για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης θα κρίνει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η δίκη. Συγκεκριμένα, αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους, καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα, είναι «ενοχή» τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης. Αν η κρίση των δικαστών είναι «αθώωση» τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σημαντικά πιο σύντομος αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους. Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.

Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του , δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο  και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της. Με αυτήν τη σειρά άλλωστε εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία. Έτσι θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης την κρίση του επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδει.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη, ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη. Η «μάχη των ελαφρυντικών» είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο. Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Τεράστιο αναμένεται το συλλαλητήριο:

Στο περιθώριο της απόφασης εκατοντάδες είναι τα σωματεία, οι αντιφασιστικές οργανώσεις, τα κόμματα και οι νεολαίες τους, σύνδεσμοι οπαδών ομάδων και άλλοι φορείς που έχουν απευθύνει κάλεσμα για αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Επίσης, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου η πρώτη και από τις 11:00 έως τις 3:00 το μεσημέρι το δεύτερο, για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζόμενων στη μεγάλη συγκέντρωση.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Αστυνομία έχει εκπονήσει μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο, κυρίως γύρω από το Εφετείο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η ΕΛ.ΑΣ. περιμένει ότι θα υπάρχουν 10 χιλιάδες διαδηλωτές στο συλλαλητήριο. Όμως, το νούμερο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο ειδικά γύρω στις 11:00 η ώρα που αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Έδρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας θα γίνουν τα εξής:

  • Απομάκρυνση σταθμευμένων οχημάτων σταδιακά από σήμερα το απόγευμα από το Πεδίον του Άρεως, απ’ όλη τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Κυρίλλου Λουκάρεως στο πλάι του Εφετείου και τη ΓΑΔΑ
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από τις 7:00 της Τετάρτης
  • Ελικόπτερα, drone, ακροβολισμένοι αστυνομικοί σε καίρια σημεία, παρατηρητές σε ταράτσες
  • ΔΙΑΣ-ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-Ασφάλεια σε εποχούμενες και σταθερές περιπολίες γύρω από το Εφετείο
  • Ειδικά δρομολόγια για να φτάσουν ξεχωριστά στο δικαστήριο οι δικαστές
  • Ξεχωριστή φύλαξη σε Δικαστήρια Ευελπίδων, Εγκαταστάσεις υπουργείου Δικαιοσύνης, Εφετείο Αθηνών, Ελεγκτικό Συνέδριο
  • 1.500 αστυνομικοί σε όλη την Αθήνα
  • Ξεχωριστό πλέγμα ασφαλείας σε Εξάρχεια – Εφετείο Αθηνών – Μοναστηράκι – Πλατεία Συντάγματος

Εν αναμονή της απόφασης των δικαστών, σε δήλωση προχώρησε η οικογένεια του δολοφονημένου μουσικού και αντιφασίστα, :

«Μετά από 5,5 βασανιστικά χρόνια δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία δεχθήκαμε έως και ύβρεις και απειλές από την πλευρά των κατηγορουμένων, εμείς, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αναμετρηθήκαμε κατά πρόσωπο με το τέρας του ναζισμού και σταθήκαμε όρθιοι. Η ώρα της απόφασης έφτασε.

7 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11.00. 7 μαρτυρικά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου, για εμάς η συνολική καταδίκη της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ είναι μονόδρομος. Την ημέρα της απόφασης καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσους δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα του Εφετείου.

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα

Μάγδα

Παναγιώτης

Ειρήνη»

Λίγα παραπάνω στοιχεία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής:

Μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 η ΧΑ απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μετά την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή των Ελλήνων παρατηρήθηκε αύξηση των επιθέσεων εναντίον μεταναστών. Μέλη και βουλευτές της ΧΑ συμμετείχαν σε προκλητικά επεισόδια στο κοινοβούλιο, σε προπηλακισμούς και επιθέσεις σε δημόσιους χώρους. Παρά την ύπαρξη καταγγελιών για τη δράση μελών της ΧΑ και μιας αναφοράς της ΕΥΠ για το μετέπειτα βουλευτή Γιάννη Λαγό, η οποία αναφερόταν σε σειρά παράνομων πράξεων, και παρά την αστυνομική συλλογή στοιχείων για τη δράση της βίαιης Ακροδεξιάς, η άνοδος της πολιτικής ισχύος της ΧΑ αποθάρρυνε τους αρμόδιους από την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή της.

Το Σεπτέμβριο του 2012 με αφορμή τη συμμετοχή βουλευτών της ΧΑ σε επεισόδια εναντίον μεταναστών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε μία εγκύκλιο με τελικό αποδέκτη τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές με την οποία ενημέρωνε ότι επιτρέπεται η σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία βουλευτών που διαπράττουν κακουργήματα δίχως να έχει προηγηθεί άρση της ασυλίας τους.Δύο μήνες αργότερα, με άρθρο του στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών την ποινική δίωξη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης με βάση το άρθρο 187 ΠΚ υπέδειξε ως δέοντα τρόπο θεσμικής αντιμετώπισης της δράσης της ΧΑ ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Το Σεπτέμβριο του 2013 κλιμακώθηκε η ένταση των επεισοδίων στα οποία συμμετείχαν Χρυσαυγίτες, που στις 13 Σεπτεμβρίου επιτέθηκαν σε αφισοκολλητές του ΚΚΕ στο Πέραμα, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου απέσπασαν βίαια από τους διοργανωτές της τον έλεγχο εκδήλωσης για τους νεκρούς του Μελιγαλά, θορυβώντας τον εκλεγόμενο στη Μεσσηνία πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments