Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής εισαγγελέας: Μένω πιστή στην απόφασή μου για τα ελαφρυντικά

Δίκη Χρυσής Αυγής εισαγγελέας: Μένω πιστή στην απόφασή μου για τα ελαφρυντικά
Δίκη Χρυσής Αυγής εισαγγελέας: Στην τελική φάση έχει εισέλθει πλέον η διαδικασία ολοκλήρωσης έκδοσης της ιστορικής ετυμηγορίας για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 9 Οκτωβρίου οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά, με τη συνεδρίαση να έχει ήδη ξεκινήσει στις έντεκα το πρωί.

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε τη διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης. «Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος».

«Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής. Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα».

Η απάντηση στους συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με την πρόταση της για τα ελαφρυντικά

Στην τελική φάση έχει εισέλθει πλέον η διαδικασία ολοκλήρωσης έκδοσης της ιστορικής ετυμηγορίας για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Όταν η Αδαμαντία Οικονόμου πήρε τον λόγο, είπε τα εξής: «Παραμένω πιστή στην πρόταση μου στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου», για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με αφορμή τις «σφοδρές» επιθέσεις που δέχτηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με την πρόταση της για τα ελαφρυντικά.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ένας εισαγγελέας, ανεξάρτητα της προτάσής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση», προέταξε.

Να αναφέρουμε πως το δικαστήριο όταν ανακοινώσει τις ποινές που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες, έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους. Παράλληλα, το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να εκφωνήσει την απόφασή του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments