Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ – Ο λόγος που ο ιός χτυπά εταιρείες και εργοστάσια τροφίμων

Ελλάδα κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ – Ο λόγος που ο ιός χτυπά εταιρείες και εργοστάσια τροφίμων
Ελλάδα κορωνοϊός: Η ανησυχία είναι έντονη για την Αττική την ώρα που το σύστημα υγείας πιέζεται μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών.

Νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφεται στην Ελλάδα από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού καθώς ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων.

Είναι αναμενόμενο ότι η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Εξάλλου σε αυτή είχε αναφερθεί κατά τη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Έντονη η ανησυχία στην Αττική

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 100. Παράλληλα με τον αριθμό των διασωληνωμένων που ακολουθεί ανοδική πορεία, σταθερά αυξημένα είναι και τα κρούσματα στη χώρα με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 306 νέα περιστατικά μόλυνσης από τα οποία τα περισσότερα, 165, εντοπίζονται στην Αττική, 27 στα Ιωάννινα και από 11 σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη ενώ σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 22.078.

Η ανησυχία είναι έντονη για την Αττική την ώρα που το σύστημα υγείας πιέζεται μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών. Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού παρουσίασε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, ο οποίος χωρίζει την Ελλάδα σε 4 επίπεδα επικινδυνότητας με την Αττική να βρίσκεται στο τρίτο (πορτοκαλί), το λεκανοπέδιο απέχει αρκετά από το επίπεδο 4 ενώ καμία περιοχή της χώρας δεν είναι σε αυτό το επίπεδο. «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Γιατί ο κορωνοϊός «χτυπά» εταιρείες και εργοστάσια τροφίμων;

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχε προειδοποιήσει πολύ νωρίς ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ενώ είχε αναφέρει τους λόγους για τους οποίους γίνεται εύκολη η μετάδοση του κορωνοϊού στις εταιρείες και τα εργοστάσια τροφίμων, χώροι οι οποίοι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές.

Είναι εξάλλου, κάτι που καταλάβαμε και στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί αρκετές συρροές κρουσμάτων σε τέτοιους χώρους, όπως είναι εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος ή άλλων τροφίμων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC ο κίνδυνος επαγγελματικής μετάδοσης του κορωνοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εκτός από το ψυχρό και με υγρασία περιβάλλον, που υπάρχει αναγκαστικά στους χώρους αυτούς και το οποίο φαίνεται να ευνοεί τη μετάδοση του ιού, άλλοι διακριτοί παράγοντες που επηρεάζουν, περιλαμβάνουν τη μειωμένη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, τη διάρκεια και τον τύπο της επαφής.

Οι εργαζόμενοι μπορεί να είναι κοντά ο ένας στον άλλο και σε άλλες χρονικές στιγμές όπως κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Είναι πιθανόν η έκθεση με τον κορωνοϊό να προκύψει από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως εργαλεία, σταθμούς εργασίας ή τραπέζια στις αίθουσες διαλείμματος. Επίσης, συχνά έχουν παρατεταμένη εγγύτητα με τους συναδέλφους τους, όπως για 10 με 12 ώρες ανά βάρδια. Επίσης, συνήθως στους χώρους αυτούς λειτουργούν ψυγεία ή μηχανές που προκαλούν θόρυβο και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μιλούν δυνατά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments