Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις των Χρυσαυγιτών – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Χρυσή Αυγή: Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις των Χρυσαυγιτών – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ
Χρυσή Αυγή: Το σχέδιο της αστυνομίας αναφορικά με τος συλλήψεις έχει τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης.

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η ΕΛ.ΑΣ για τις συλλήψεις των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών. Το σχέδιο της αστυνομίας αναφορικά με τος συλλήψεις έχει τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί βρίσκονται έξω από τα σπίτια των στελεχών της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλες τους τις κινήσεις και είναι έτοιμοι να προβούν σε συλλήψεις αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι ποινές.

Όπως μετέδωσε το MEGA, η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να αρνηθούν κάποιοι από τους καταδικασθέντες να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους.

Δείτε το βίντεο

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να αρνηθούν κάποιοι από τους καταδικασθέντες να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους ή να επιχειρήσουν να διαφύγουν, περιπτώσιες για τις οποίες έχουν καταρτιστεί τα ανάλογα σχέδια δράσης.

Το πρώτο σενάριο

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που έχουν εξετάσει οι επιτελείς της ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν τις συλλήψεις στα μέρη όπου θα βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Όταν το δικαστήριο καταλήξει στα πρόσωπα που θα πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της Aσφάλειας Αττικής θα αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Το σενάριο της παράδοσης

Υπάρχει όμως και η περίπτωση κάποιοι από τους ενόχους να παρουσιαστούν αυτοβούλως στις αρχές και να παραδοθούν το βράδυ της Κυριακής. Σε αυτή την περίπτωση θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ μέχρι να βγουν οι ποινές.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης των ποινών. Σε ποια δηλαδή φυλακή θα πρέπει να μεταφερθούν οι ένοχοι ή με ποιους θα προαυλίζονται. Όλες οι περιπτώσεις είναι στο τραπέζι σε ότι αφορά την τοποθεσία, είτε στην Αττική (για παράδειγμα στον Κορυδαλλό) ή σε κάποια φυλακή της επαρχίας.

Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών αναμένεται στις 10 το πρωί της Δευτέρας, ύστερα από τη διακοπή που έγινε μετά από πρόταση της εισαγγελέως. Τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν παρόντες στο δικαστήριο θα είναι και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στους οποίους και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι παρών.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Λαγού, ο οποίος δεν μπορεί να συλληφθεί εφόσον δεν έχει αρθεί ακόμα η ασυλία του, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε διεθνές ένταλμα σύλληψης αν δεν δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην ποινή του. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται για οποιαδήποτε περίπτωση που κάποιος κριθεί ένοχος χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα -και δεν βρίσκεται στη χώρα- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Στο ζήτημα των ποινών που θα επιβληθούν στα στελέχη της Χρυσής Αυγής μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, ο δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η κ. Τομπατζόγλου χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση «μια πρώτη πάρα πολύ μεγάλη νίκη» αλλά τόνισε πως η οικογένεια του Π. Φύσσα περιμένει τώρα τη δικαίωση όχι μόνο για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του γιου τους, αλλά και για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε να έχουμε εμπιστοσύνη στο δικαστήριο εκτιμώντας ότι «θα αποδώσει δικαιοσύνη όπως πρέπει να κάνει». Ο νομικός εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, λέγοντας πως η ανώτατη ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι τα 15 χρόνια, από τα οποία η πραγματική έκτιση της ποινής ανέρχεται στα 3/5 της αρχικής κάθειρξης.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι, θα ακολουθήσει η κρίση για αναστολή. Εκεί, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα κάνουν έφεση και θα υποβάλουν αίτημα για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γ. Λαγό, ο οποίος μια ημέρα πριν από την ιστορική απόφαση έστειλε κατάπτυστο γράμμα σε όλους τους ευρωβουλευτές «καταγγέλλοντας» κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και πολιτική σκευωρία συνωμοσίας την οποία έχει οργανώσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Επιπλέον μίλησε στην Ολομέλεια με υβριστικούς τόνους για το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, για την ίδια προσωπικά και για τον πρώην πρωθυπουργό, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του ΕΛΚ να ζητήσει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Λαγού και να του επιβληθεί ποινή μισθολογική και απαγόρευση εκφοράς λόγου στην Ολομέλεια.

Συνήγορος Μιχαλολιάκου: «Ξυπόλητοι Έλληνες την Τετάρτη έξω από το Εφετείο» – Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Οι χρυσαυγίτες μέσω των συνηγόρων τους εκλιπαρούν για ελαφρυντικά μετά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, ενώ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου παρά τις πληροφορίες που έλεγαν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν σήμερα. Κατά πάσα πιθανότητα, τη Δευτέρα στην 456η συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, θα γίνουν γνωστές και οι ποινές φυλάκισης των καταδικασθέντων.

Εν τω μεταξύ, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας μίλησε για «κατ’ επίφαση διεξαγωγή» της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ για τους χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν την Τετάρτη έξω από το Εφετείο είπε ότι πρόκειται για «ξυπόλητους Έλληνες».

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το μόνο που μπορούν να προσάψουν στον πελάτη του είναι «η διαφορετική ιδεολογία». Επίσης, διερωτήθηκε «γιατί η εισαγγελέας δεν προτείνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, από τη στιγμή που επέμεινε στην πρότασή της».

Ακόμη ο κ. Μιχαλόλιας αναφερόμενος στον Νίκο Μιχαλολιάκο υποστήριξε ότι «η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν», ενώ ζήτησε την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών.

«Δικάστηκε ο κύριος Μιχαλολιάκος ως ναζιστής ή για ποινικά αδικήματα; Για να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνονται την κρίση σας. Αυτή η δίκη αντιμετωπίζεται ως πολιτική δίκη. Έγινε κατ’ επίφαση η δίκη, το μόνο που μπορούν να του προσάψουν είναι η διαφορετική ιδεολογία. Δεν μπορούν να του προσάψουν τίποτα. Η εισαγγελέας κατέρριψε όλες τις κατηγορίες. Στον κύριο Μιχαλολιάκο δεν έχουν να του προσάψουν καμία ποινική ενέργεια. Περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασή σας. Τη στιγμή που η εισαγγελέας κι σήμερα επέμεινε στην πρότασή της, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προτείνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου», υπογράμμισε.

«Η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν» κατέληξε ο συνήγορος υπεράσπισης, ζητώντας την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε με άθλιες εκφράσεις στους χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν την Τετάρτη έξω από το Εφετείο για να βροντοφωνάξουν κατά του φασισμού. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν έξω και φώναζαν». Στη συνέχεια, ο Τάκης Μιχαλόλιας είπε ότι: «διεξήχθη μία δίκη ήρεμη, και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε “δεν είναι αθώοι”. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι….».

Η εισαγγελέας… απολογήθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης

Νωρίτερα, τον λόγο ζήτησε κι έλαβε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, για να τοποθετηθεί μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρότασή της επί των ελαφρυντικών.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», είπε σε απολογητικό τόνο η εισαγγελέας.

Συνέχισε λέγοντας πως «άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη, παρά την πρότασή μου, να κάνω αυτή την εισήγηση».

Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του Ποινικού Κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Τι ελαφρυντικά ζήτησαν οι συνήγοροι

Από την Τετάρτη οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εκλιπαρούν για την αναγνώριση συγκεκριμένων ελαφρυντικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν το ύψος της ποινής που αναμένεται να τους επιβληθεί. Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία που έχει ήδη σχέδιο για τη μεταφορά των καταδικασθέντων στις φυλακές. Πιο συγκεκριμένα, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν τον πρότερο έντιμο βίο, την ειλικρινή μεταμέλεια και την εύλογη διάρκεια της δίκης.

Να σημειωθεί πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δική της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments