Αθλητισμός

Κωπηλασία Ελλάδα: Χάλκινο μετάλλιο για Μπούρμπου και Κυρίδου

Κωπηλασία Ελλάδα: Χάλκινο μετάλλιο για Μπούρμπου και Κυρίδου
Κωπηλασία Ελλάδα: Πρωταθλήτριες αναδείχθηκαν για ακόμα μία φορά οι Μπούρμπου και Κυρίδου, προσθέτοντας στη συλλογή τους το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Άλλη μία διάκριση για την Ελλάδα έφεραν οι πρωταθλήτριες της κωπηλασίας Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου. Συγκεκριμένα κατέκτησαν την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην δίκωπο άνευ πηδαλιούχου, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που φιλοξενείται στο Πόζναν της Πολωνίας.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε το πλήρωμα από την Ρουμανία, καθώς οι Αντριάνα Αλινκάϊ και Γιουλιάνα Μπους, πήραν από την αρχή τα ηνία της κούρσας και δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στις αντιπάλους τους. Το αργυρό μετάλλιο «πήγε» στην Ισπανία, αφού οι Αϊνα Θιντ και Βιρχινία Ντιας Ρίβας, τερμάτισαν σχεόν 1,5 δευτερόλεπτο ταχύτερα από το ελληνικό πλήρωμα.

Η κατάταξη του τελικού, έχει ως εξής:

1. Ρουμανία 07:17.190

2. Ισπανία 07:18.820

3. Ελλάδα 07:20.240

4. Δανία 07:25.190

5. Ιρλανδία 07:28.280

6. Ιταλία 07:40.460

Το άθλημα της κωπηλασίας

Kωπηλασία ή ερεσία, ονομάζεται ο τρόπος κίνησης των κωπήλατων λέμβων σε υδάτινη επιφάνεια (θάλασσα, λίμνη ή ποταμό). Ανάλογα με τον τύπο των σκαφών, διαιρείται σε 4 βασικά είδη: κλασική, λαϊκή, με κανό και με μονόξυλο. Η κλασική κωπηλασία, ως άθλημα, γίνεται με ειδικά σκάφη, που έχουν ολκωτά σέλματα (κινητούς πάγκους) και φορητούς σκαρμούς που στερεώνονται στα πλευρά. Η λαϊκή κωπηλασία εκτελείται με σκάφη που έχουν ακίνητα σέλματα (σταθερούς πάγκους) και σταθερούς σκαρμούς στερεωμένους στα πλευρά. Η κωπηλασία με κανό γίνεται με σκάφη ειδικού τύπου (κανό), όπου ο κωπηλάτης χειρίζεται δίπλατο, αστερέωτο κουπί. Στην κωπηλασία με μονόξυλο, κωπηλατούν με μονόπλατο κουπί και στέκονται γονατιστοί στο ένα πόδι. Η συστηματική άσκηση στην κωπηλασία αναπτύσσει το μυϊκό σύστημα, δυναμώνει την καρδιά, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα.

Το άθλημα πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα το 1885 με την ίδρυση του Ομίλου Ερετών (ερέτης: κωπηλάτης) στον Πειραιά. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου στην αρχή ήταν στο Νέο Φάληρο, ακριβώς πίσω από του ιερό του σημερινού Ναού της Μυρτιδιώτισσας, στο σημείο που αρχίζει η Καστέλλα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, οι προγραμματισμένοι τότε αγώνες κωπηλασίας δεν έγιναν λόγω καιρού. Όμως δέκα χρόνια μετά, το 1906, πραγματοποιούνται οι πρώτοι Πανελλήνιοι ερετικοί αγώνες.

Το 1927 ιδρύεται η Ελληνική Ενωση Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία της Κωπηλασίας και Ιστιοπλοΐας, των οποίων τον έλεγχο μέχρι τότε είχε ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.. Από την ευθύνη της Ιστιοπλοΐας διαχώρισε την θέση της η Ε.Ε.Φ.Ν.Σ., στην περίοδο της κατοχής, όπου πλέον εμφανίζεται η σημερινή “Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων”, ενώ την εποπτεία της Ιστιοπλοΐα αναλαμβάνει η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο.). Με την ευκαιρία της τέλεσης του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 1970 η Ελλάδα «πλημμυρίζει» εξωσκάλμια σκάφη και το 1972 οργανώθηκε Πανελλήνιο εφηβικό πρωτάθλημα με εξωσκάλμιες λέμβους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments