Οικονομία

Λαγκάρντ ψηφιακό ευρώ: «Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά»

Λαγκάρντ ψηφιακό ευρώ: «Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά»
Λαγκάρντ ψηφιακό ευρώ: Η Πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο οργανισμός εξετάζει την έκδοση αυτού του νέου «νομίσματος», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης του ΔΝΤ, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σκέψεις του οργανισμού να προχωρήσει στην έκδοση ψηφιακού ευρώ. Όπως είπε αυτό είναι κάτι που εξετάζεται σοβαρά αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν σημαίνει πως θα αντικατασταθούν τα μετρητά. Ακόμα η Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για τις προκλήσεις της πανδημίας  σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η κρίση απεκάλυψε τις ανισότητες».

Στα μέσα του 2021 η πιθανή έναρξη έκδοσης του ψηφιακού ευρώ

«Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τα μετρητά», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα καλό συμπλήρωμα των μετρητών. Στην πραγματικότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει τη δυνατότητα έναρξης έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ στα μέσα του 2021, το οποίο θα ξεκινήσει σε μια πιλοτική – ερευνητική φάση με στόχο την ανάπτυξη ενός ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος.

Αυτή η νέα θέση της ΕΚΤ προέκυψε λόγω της αλλαγής που παρατηρήθηκε στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι δε πληρωμές εκτιμάται πως μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω αυτής της ψηφιακής μεθόδου. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι είναι ένα δύσκολο έργο. «Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί», είπε προσθέτοντάς πως υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Στόχος είναι ένα σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον – Να ενισχύσουμε τους ευάλωτους

Τοποθετούμενη στην ίδια συζήτηση η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως μετά τον κορωνοϊό οι στόχοι πολιτικής πρέπει να συγκλίνουν προς την επίτευξη ενός σταθερού ρυθμιστικού περιβάλλοντος, προς την αύξηση των δημοσίων δαπανών για το περιβάλλον και την ψηφιοποίηση και την αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κρίση για να μετασχηματίσουμε την κοινωνία», είπε.

Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να ενισχυθούν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ήτοι τις γυναίκες και τις επισφαλείς εργαζόμενες, οι οποίες είναι εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού.

Πώς θα μοιάζει

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να έχει τη μορφή ψηφιακής μάρκας σε μία «χειροπιαστή συσκευή», όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή μια προπληρωμένη κάρτα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πιο εύκολοες και πιο…ανώνυμες ηλεκτρονικές πληρωμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments