Πολιτική

Μητσοτάκης κορωνοϊός: «Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα καθολικό lockdown»

Μητσοτάκης κορωνοϊός: «Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα καθολικό lockdown»
Μητσοτάκης κορωνοϊός: Για τον κορωνοϊό, την έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, τα σενάρια περί εκλογών αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μίλησε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία κάνει ειδική μνεία στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, στα ελληνοτουρκικά και στην απειλή των κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για έναν «κύκλο διαρκείας που τραυμάτισε τη χώρα» τονίζοντας πως “τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός το 2013, δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη”. Παράλληλα, σχολίασε το πρωτοσέλιδο της “Αυγής” λέγοντας πως δείχνει τον πανικό και την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη Χρυσή Αυγή και τη συζήτηση που προέκυψε για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Ήταν ακριβώς λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές και λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες. Είχαμε τονίσει ότι υπήρξε τότε μια ακατανόητη βιασύνη. Βεβαίως, είχαμε πει ότι πολλές από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά είχαμε εκφράσει σοβαρότατη επιφύλαξη, επειδή γνωρίζετε ότι ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια, σε κάποιες διατάξεις που δημιουργούσαν εύλογα ερωτηματικά. Αλλά αυτό είναι ζήτημα το οποίο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά εμένα. Εγώ κρατώ την ενότητα του πολιτικού κόσμου απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Σε ένα επίπεδο δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί η σπουδή με την οποία κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά αυτή τη δίκη. Κορυφαίο παράδειγμα το χυδαίο πρωτοσέλιδο της “Αυγής” που δείχνει τον πανικό και αν θέλετε την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θα ήθελα να κρατήσουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιες συμπεριφορές.

Τίποτα απ’ όλα αυτά (η ενοχή των μελών της Χρυσής Αυγής) δεν θα είχε συμβεί εάν ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός το 2013, δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να του το πιστώσουμε. Η Ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία είχε καθοριστικό ρόλο στο να κλείσει το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή».

Για τον κορωνοϊό:

Αναφορικά με την πανδημία, ο πρωθυπουργός έκρινε ότι «παρά την κούραση του κόσμου και παρά το ότι το ζήτημα πολιτικοποιήθηκε από την αντιπολίτευση, οι πολίτες σε γενικές γραμμές συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ειδικών και της Πολιτείας». Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown είπε: «Εάν υπήρχε κάποιος μαγικός τρόπος να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας και να μην έχουμε τεράστια οικονομική ζημιά από αυτή την επιλογή, προφανώς θα ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να αφοπλίσουμε τον κορωνοϊό. Όλοι όμως κατανοούν ότι θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία ένα καθολικό lockdown. Μακριά από εμένα η άποψη ότι τα κάναμε όλα τέλεια.

Κάθε μέρα μαθαίνουμε και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, γιατί κι εμείς κάνουμε λάθη. Πιστεύω ότι συνολικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρξε στην κοινωνία ένα κλίμα γενικής ανακούφισης και ικανοποίησης, που συνδέθηκε ίσως με την καλοκαιρινή ραστώνη και οδήγησε στην εντύπωση ότι αυτό το αφήσαμε πίσω μας. Εφόσον ακολουθήσουμε τα μέτρα που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, είμαι περίπου σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι δραστικό, το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες».

Αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομίας, αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μπορεί να γίνει και μόνιμη.

Επίσης, μίλησε για το ενδεχόμενο να κληθούν ή όχι στις κάλπες οι πολίτες: «Δεν το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή. Γιατί να κάνω; Έχουμε 158 βουλευτές και μια πολιτική αποδοχή που, όπως και αν τη δει κανείς, είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ημέρας των εκλογών. Ως πρωθυπουργός, επίσης, πιστεύω ότι με περιβάλλει η εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος τη κοινωνίας. Θα ήταν πράξη οπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού, που δεν μου ταιριάζει αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε και κάτι πολιτικά». Όσο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού; «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δίνουμε μια μάχη σε πολλά μέτωπα. Προτιμώ να βελτιώνω την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές» απάντησε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών κατά την άποψή μας δεν ήταν ιστορική συμφωνία. Πλην όμως, θα κοιτάξουμε, όσο γίνεται, να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις, ελέγχοντας πάντα αν οι βόρειοι γείτονές μας την εφαρμόζουν σωστά. Ξεκαθαρίζοντας ότι οι συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία θα έλθουν στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε: «Προφανώς δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα να τις φέρω αύριο, γιατί έχουμε σειρά από σημαντικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν με μεγάλη ταχύτητα. Θα έρθουν εντός των επόμενων μηνών» υπογράμμισε.

Τέλος μίλησε για τη στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τις απειλές κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης ο οποίος να μη θέλει επί της αρχής, κι εφόσον αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Εγώ δεν ψάχνομαι για καβγά και νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καβγά χωρίς λόγο.

Πιστεύω στην απειλή των κυρώσεων. Αν φτάσει στο σημείο κανείς να επιβάλει κυρώσεις, τότε θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταση μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ενδεχόμενο επιβολής των κυρώσεων όμως σε μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα έχει μεγάλη αξία. Και δεν νομίζω πως είναι τυχαίο ότι τελικά υπήρξε μια – ας μη χρησιμοποιήσω τον όρο «αναδίπλωση» – προσαρμογή της τουρκικής θέσης”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments