Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επιστρέφει εσπευσμένα στη Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επιστρέφει εσπευσμένα στη Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η έκδοση NAVTEX από την Άγκυρα για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου αναγκάζουν τον υπουργό να διαφοροποιήσει το πρόγραμμά του.

Εσπευσμένα στην Αθήνα επιστρέφει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, λόγω της νέας τουρκικής προκλητικότητας με την έκδοση NAVTEX. Η κίνηση της Τουρκίας να ξαναβγάλει το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis στη Μεσόγειο, έχει θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Έτσι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μετέβη στην Πορτογαλία για να συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του διαφοροποιεί το πρόγραμμά του και αντί αύριο, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, θα πάρει σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου,  το αεροπλάνο της επιστροφής για την Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένεται να κινηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα ζητήσει να τεθεί το θέμα του Oruc Reis στην Σύνοδο Κορυφής. «Σας ενημερώνω ότι ο πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης – 16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι σεισμικές έρευνες του Oruc Reis έχουν προγραμματιστεί από τις 12 Οκτωβρίου, ώρα 06:00 UTC, έως και τις 22 Οκτωβρίου, ώρα 20:59 UTC. 

Στη NAVTEX αυτή, η Αθήνα απαντά με αντι-NAVTEX και καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση της για τις έρευνες μόλις 6,5 μίλια μακριά από τις ελληνικές ακτές διαμηνύοντας ότι δεν εκβιάζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.  Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα λίγες μέρες τη συνάντηση των δυο χωρών. Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο.

Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας.

Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments