Διεθνή

Ερντογάν ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της – Θα συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις

Ερντογάν ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της – Θα συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις
Ερντογάν ελληνοτουρκικά: Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Τουρκίας έριξε το βάρος της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων στην ελληνική πλευρά, και σημείωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να «απαντάει».

Το βάρος για την εμπλοκή στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχείρησε να ρίξει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική και φυσικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο» δήλωσε προκλητικά την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Ελλάδα πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στις συζητήσεις που έγιναν στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Στη διάρκεια ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν υποστήριξε: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε επί τόπου τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.»

Ουσιαστικά μετά το χθεσινοβραδινό non paper του τουρκικού ΥΠΕΞ και τις σημερινές δηλώσεις Ερντογάν, η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως την πλευρά που ευθύνεται για το «ναυάγιο» των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη νέα παράνομη δραστηριότητα του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα μεταβεί πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η ομάδα του Μινσκ χρονοτριβεί στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επανέλαβε πως η περιοχή αυτή θα πρέπει να επιστραφεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η Τουρκία δεν έχει στείλει Σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν. Πρόσθεσε πάντως πως η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τους Αζέρους συμμάχους της.

Σε ότι αφορά την Αμμόχωστο, ο Ερντογάν είπε: «Η κλειστή περιοχή στα Βαρώσια ανήκει στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτό θα έπρεπε να είναι γνωστό».

Non paper στην Ελλάδα από την Άγκυρα:

Χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ έστειλε non paper έξι σημείων στην Αθήνα με το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για μία σειρά στρατιωτικών ενεργειών στο Αιγαίο, που «προκάλεσαν» τη μήνι της Άγκυρας. Όπως αναφέρεται:

  1. Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας–ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
  2. Τη NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης», και τις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο, που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
  3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και την εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης Σεπτεμβρίου και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
  4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
  5. Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988, ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου, που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρουν, την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
  6. Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments