Κόσμος

Αεροσκάφος Δένδια: «Δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης» ισχυρίζεται η Τουρκία

Αεροσκάφος Δένδια: «Δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης» ισχυρίζεται η Τουρκία
Αεροσκάφος Δένδια: Τη δική του απάντηση, στους ισχυρισμούς υπουργείου Εξωτερικών που θέλουν την Τουρκία να κράτησε επίτηδες στον αέρα το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια, έδωσε ο Χαμί Ακσόι.

«Το αεροσκάφος του Νίκου Δένδια δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης, όλα έγιναν για την ασφάλειά του υπουργού», αυτό ισχυρίζεται ο Τούρκος εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, Χαμί Ακσόι, αναφορικά με το περιστατικό της άρνησης να χορηγηθεί άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος του Έλληνα υπουργού. Συγκεκριμένα, ο κ. Ακσόι ανέφερε σε δηλώσεις του πως δεν είναι αληθές ότι καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Αναλυτικά όσα ισχυρίστηκε:

«Ζητήθηκε άδεια πτήσης από τον εναέριο χώρο μας για να μεταφέρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η έγκριση αυτής της άδειας κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά. Όταν το αεροπλάνο σημείωσε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο και στο εν λόγω αεροπλάνο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης. Οι ειδήσεις ​​ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας έχουν σκοπιμότητα και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε.  Όταν τα προαναφερθέντα αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετάνε χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα. Κι οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Απαντώντας στους παραπάνω ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν: «Φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης».

Επίσης, νωρίτερα σήμερα το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον κ. Δένδια, από τη Βαγδάτη στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ήδη, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Η ελληνική πρεσβεία στην τούρκικη πρωτεύουσα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments