Οικονομία

Ρύθμιση χρεών: Οδηγίες για να τακτοποιήσετε τις οφειλές σας

Ρύθμιση χρεών: Οδηγίες για να τακτοποιήσετε τις οφειλές σας
Ρύθμιση χρεών: Οι οφειλές αυξάνονται λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους για να μην υπάρξει συσσώρευση χρεών.

Ρεκόρ οφειλών μπορεί να καταγραφεί φέτος στα ταμεία του κράτους, καθώς τα χρέη αυξάνονται λόγω της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία. Προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους για να γίνει διευθέτηση χρεών, δηλαδή τρόπους με τους οποίους οι πολίτες να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σήμερα ξεπερνούν τα 105 δις ευρώ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποια χρέη ρυθμίζονται, και πως μπορείτε να τακτοποιήσετε τις οφειλές σας ακόμα κι αν έχετε χάσει κάποιες προθεσμίες.

Αναλυτικότερα:

  • Για όλες τις οφειλές, νέες και παλαιές, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους την πάγια ρύθμιση οφειλών των έως 48 δόσεων. Οι οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, ενώ οι έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς) μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
  • Για τις οφειλές που ανεστάλησαν για τους οικονομικά πληττόμενους και αφορούν την περίοδο από Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, θεσπίζεται νέα ειδική ρύθμιση. Οι οφειλές αυτές έχουν ανασταλεί έως το τέλος Απριλίου 2021 και στη συνέχεια μπορούν να ρυθμιστούν είτε άτοκα σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, είτε εντόκως με επιτόκιο 2,5% από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις. Μπορούν βέβαια να ενταχθούν και στην πάγια ρύθμιση που προσφέρεται αλλά δεν συμφέρει τον οφειλέτη.
  • Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020. Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.
  • Όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  • Οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments