Πολιτική

Αυγενάκης στη Βουλή: «Οι αθλητικές υποδομές της χώρας, που παραλάβαμε, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση»

Αυγενάκης στη Βουλή: «Οι αθλητικές υποδομές της χώρας, που παραλάβαμε, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση»
Αυγενάκης στη Βουλή: Στην κατάσταση των αθλητικών δομών της χώρας αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού σημειώνοντας πως «δημοπρατείται η καθαίρεση των στεγάστρων στο Εθνικό Κολυμβητήριο Χανίων».

Στις αναγκαίες και άμεσες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Κολυμβητήριο Χανίων, αλλά και στις μελέτες αναβάθμισης όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου «Καθαίρεση Στεγάστρων και αποκατάσταση περιμετρικών τοιχείων οπλισμένου σκυροδέρματος των δύο βοηθητικών κολυμβητικών δεξαμενών και τοποθέτηση τεσσάρων ιστών φωτισμού στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων», προϋπολογισμού 86.874,14 € , και μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει δημοπρατηθεί το έργο. Επιπλέον, επισήμανε τη συνεργασία της ΓΓΑ με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για την ταχύτερη εκπόνηση των αναγκαίων μελετών εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Χανίων, με προτεραιότητα εκείνες για το Κολυμβητήριο.

Ακολουθούν κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Πράγματι, το κολυμβητήριο Χανίων αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν εμφανίστηκαν χθες ή τον τελευταίο χρόνο. Είναι προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά. Για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στο συγκρότημα του κολυμβητηρίου.  Οι αθλητικές υποδομές της χώρας, που παραλάβαμε, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Εικόνα διάλυσης επικρατούσε παντού:

  • Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, καμία εργασία συντήρησης.
  • Στο Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά υπήρχαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, χωρίς Διοίκηση και χωρίς εργαζόμενο.
  • Τα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα ανά την επικράτεια, επίσης, με σοβαρές ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα συντήρησης.
  • Δυστυχώς, οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε στάδια κατάρρευσης, παρουσίαζαν μια λυπηρή εικόνα, μια εικόνα που δεν τιμά κανένα μας.
  • Δυστυχώς, αυτή η θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης ήταν εμφανής για πολλά χρόνια και στο Κολυμβητήριο Χανίων.

Το συγκρότημα του κολυμβητηρίου βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πόλης, πολύ κοντά στη θάλασσα. Λόγω της θέσης του είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και στην υγρασία. Αποτελείται από τρεις κολυμβητικές δεξαμενές, μια ανοιχτή 50μ., η οποία φωτίζεται από 4 πυλώνες ηλεκτροφωτισμού, μια 25μ. και μία μικρότερη 12,5μ. οι οποίες είναι στεγασμένες με μεταλλικές κατασκευές. Κατά μήκος της μιας πλευράς της μεγαλύτερης δεξαμενής υπάρχουν κερκίδες, ενώ στην άλλη υπάρχει κτίριο, στο ισόγειο του οποίου χωροθετούνται οι εξυπηρετήσεις των αθλητών και της διοίκησης, με αποδυτήρια, ιατρείο, γραφεία, αποθήκες κτλ. Στο υπόγειο βρίσκεται το μηχανοστάσιο-υδροστάσιο με χώρους για τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό. Όλους τους χώρους τους επισκέφθηκα έναν έναν ξεχωριστά.

Τον Οκτώβριο του 2019, ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του ΕΑΚ για την αποκόλληση του άνω τμήματος πυλώνα, δηλαδή του πλαισίου στήριξης των φωτιστικών σωμάτων, λόγω ισχυρών ανέμων. Αμέσως, παρήγγειλα τη διενέργεια αυτοψίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18-19/10/2019, από μηχανικό της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί η κατάσταση των υπόλοιπων τριών πυλώνων αλλά και γενικότερα των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο χώρο του κολυμβητηρίου. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν:

Πυλώνες ηλεκτροφωτισμού:  Ο βαθμός διάβρωσης του μεταλλικού φέροντος οργανισμού τους ήταν τέτοιος που η διατήρησή τους εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες της εγκατάστασης. Συνεπώς δόθηκε εντολή για την άμεση (εντός δυο το πολύ ημερών) απομάκρυνση από το χώρο του κολυμβητηρίου και των υπόλοιπων τριών πλαισίων στήριξης φωτιστικών από τους αντίστοιχους πυλώνες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο προσωπικό, την έναρξη εκπόνησης σχεδίου-μελέτης τοποθέτησης προσωρινού φωτισμού στην οροφή του κτιρίου διοίκησης-αποδυτηρίων του κολυμβητηρίου, ώστε να καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες χρήσης της δεξαμενής κολύμβησης μέχρι να τοποθετηθεί νέο μόνιμο σύστημα ηλεκτροφωτισμού.

Μεταλλικά στέγαστρα δεξαμενών κολύμβησης: Πραγματοποιήθηκε επίσης έλεγχος στις μεταλλικές κατασκευές που στεγάζουν τις άλλες δύο βοηθητικές δεξαμενές κολύμβησης.  Τα στέγαστρα έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές φάσεις, από διαφορετικούς φορείς. Παρατηρήθηκε ότι ο φέροντας οργανισμός τους παρουσίαζε εμφανείς ενδείξεις διάβρωσης που οφείλονται στο έντονα διαβρωτικό παραθαλάσσιο περιβάλλον και την έλλειψη τακτικής συντήρησης.  Ειδικά στα σημεία έδρασης των μεταλλικών στεγάστρων, τα οποία βρίσκονται στο χώρο του μηχανοστασίου της δεξαμενής, ο βαθμός διάβρωσης ήταν τέτοιος που χρειαζόταν η λήψη μέτρων αντικατάστασης ή ενίσχυσής τους άμεσα.

Παράλληλα, μετά από έρευνα που έγινε στο αρχείο της Υπηρεσίας, βρέθηκαν προηγούμενες εκθέσεις αυτοψίας και έγγραφα που χρονολογούνται ακόμα και από το 2006.  Μάλιστα, καλά ακούσατε! Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια αναφέρονται τα παραπάνω διαπιστωθέντα προβλήματα και ζητείται η λήψη μέτρων αποκατάστασης ή ακόμα και η διακοπή λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας. Κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πραγματοποιηθεί. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι η συνέχιση της λειτουργίας των δεξαμενών αυτών εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες όσο τα στέγαστρα δεν απομακρύνονται. Λάβαμε, έτσι, την απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία των δύο κολυμβητικών δεξαμενών.

Φυσικά, ήταν μια δυσάρεστη απόφαση! Ήταν όμως μια αναγκαία και επιβεβλημένη απόφαση, διότι προέχει η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, των αθλητών, των συνοδών, του προσωπικού! Ποιος Υπουργός θέλει να κλείνει μια εγκατάσταση; Κανείς! Όμως, έπρεπε να γίνει και έγινε. Ωστόσο, κι εδώ είναι η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης, δεν μείναμε στη διαπίστωση των προβλημάτων. Δεν βάλαμε άλλη μια έκθεση στο συρτάρι! Αμέσως, απαντήσαμε με πράξεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments