Πολιτική

Αθλητικό νομοσχέδιο: Στη Βουλή προς ψήφιση σήμερα το σχέδιο νόμου του Αυγενάκη

Αθλητικό νομοσχέδιο: Στη Βουλή προς ψήφιση σήμερα το σχέδιο νόμου του Αυγενάκη
Αθλητικό νομοσχέδιο: Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τίθεται σήμερα το αθλητικό νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου και άποψης στους εκπροσώπους των αθλητών στις ομοσπονδίες.
Αθλητικό νομοσχέδιο: Προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τίθεται σήμερα το αθλητικό νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου και άποψης στους εκπροσώπους των αθλητών στις ομοσπονδίες.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών αθλητικών σωματείων, την διασφάλιση της αθλητικής ακεραιότητας και την στήριξη των αθλητών ΑμεΑ. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε τα κόμματα να το στηρίξουν.

Δώστε χώρο για να μπει νέο αίμα στις Ομοσπονδίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θάνος Μωραϊτης, είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί «να φτιάξει νέα τζάκια στον αθλητισμό» ενώ ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για «κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, χωρίς να φέρνει μάλιστα την ανανέωση».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω σχέδιο νόμου προκάλεσε προστριβές στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα Λευτέρης Αυγενάκης και Ντόρα Μπακογιάννη λογομάχησαν με την πρώην υπουργό να υποστηρίζει ότι «η νομοθετική παλινδρόμηση αναφορικά την αναδρομικότητα στην διάταξη που θέτει όριο θητειών στα αθλητικά σωματεία δεν αποτελεί δείγμα χρηστής διακυβέρνησης. Η επιμονή του υπουργείου στο ζήτημα της αναδρομικότητας στέλνει λάθος μήνυμα προς τη ΔΟΕ περί παράβασης του αυτοδιοίκητου».

Σημειώνεται πως υπέρ του σχεδίου νόμου έχουν ταχθεί δεκάδες ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης. Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων πως:

  • Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.
  • Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο ετών.
  • Μετά τη συμπλήρωση του 71ου έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Δ.Σ. αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της
  • Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε γενική συνέλευση αθλητικής ένωσης έχει κάθε αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων και τουλάχιστον κατά τα δύο από τα τρία προηγούμενα της γενικής συνέλευσης ημερολογιακά έτη, συμμετείχε σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, αν πρόκειται για ατομικό άθλημα, με οκτώ τουλάχιστον αθλητές, ανά έτος, και αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα, με όσους κατ’ ελάχιστον αθλητές απαιτούνται από τους κανονισμούς του οικείου αθλήματος για την κανονική συμμετοχή σε επίσημους αγώνες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον δώδεκα αθλητές, ανά έτος.
  • Περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναγνώριση και τις παροχές σωματείων ΑμεΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments