Διεθνή

Έρευνα κορωνοϊός: Επιβιώνει στο δέρμα για 9 ώρες

Έρευνα κορωνοϊός: Επιβιώνει στο δέρμα για 9 ώρες
Έρευνα κορωνοϊός: Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από την Ιαπωνία, ο ιός επιβιώνει στο δέρμα για εννιά ώρες σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης που αντέχει μόνο για 1,8 ώρες.

Ακόμα μία έρευνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει ότι ο κορωνοϊός είναι περισσότερο ανθεκτικός από άλλους ιούς και έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε επιφάνειες για πολλές ώρες. Σύμφωνα με Ιάπωνες μελετητές εξαιρετική αντοχή επιδεικνύει ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο δέρμα, καθώς όπως έδειξε η έρευνά τους ο ιός επιβιώνει μέχρι και εννιά ώρες. Αυτό σύμφωνα με τους ίδιους δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά.

Αντίθετα, το παθογόνο που προκαλεί την γρίπη επιβιώνει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες, προσθέτει η μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

«Η επιβίωση για 9 ώρες του SARS-CoV-2 (του στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19) πάνω στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με την επαφή σε σύγκριση με τον IAV (του ιού A της γρίπης), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία», όπως αναφέρεται.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δέρματος που είχε ληφθεί από νεκροτομή θυμάτων της covid-19, περίπου μια ημέρα μετά τον θάνατό τους. Τόσο ο κοροναϊός όσο και ο ιός της γρίπης ευτυχώς αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων όταν εφαρμόζεται στο δέρμα αιθανόλη, η οποία περιέχεται στα αντισηπτικά χεριών.

«Η μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του SARS-CoV-2 πάνω στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο», αποφαίνεται η μελέτη όπως αναφέρει ο ΑΠΕ.

Η μελέτη υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Επιβιώνει και στις συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων

Σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε η υπηρεσία ελέγχου νοσημάτων της Κίνας χθεςΣάββατο (17 Οκτωβρίου), η επαφή με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, μολυσμένων με ενεργό κορωνοϊό, θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται καθώς το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε ζώντα ιό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στην προσπάθεια του να διαπιστώσει από πού προήλθε η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τσινγκτάο. svg%3E

Η διαπίστωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί ο ιός σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων. Δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments