Ελλάδα

ΕΦΕΤ ανακλήσεις: Μην καταναλώσετε αυτή τη σοκολάτα – Περιέχει βλαβερή ουσία

ΕΦΕΤ ανακλήσεις: Μην καταναλώσετε αυτή τη σοκολάτα – Περιέχει βλαβερή ουσία
ΕΦΕΤ ανακλήσεις: Πρόκειται για γλύκισμα πασίγνωστης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακαλεί σοκολάτα πασίγνωστης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων, καθώς περιέχει βλαβερή ουσία. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι σοκολάτες αυτές των MAX PERRY περιέχουν μια αλλεργιογόνο ουσία (αραχίδα). Για αυτό ο ΕΦΕΤ ζητά από όσους την έχουν αγοράσει, να μην την καταναλώσουν.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Οργανισμού:

«Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Επίσημου Ελέγχου για αλλεργιογόνες ουσίες, διενήργησε δειγματοληψία σε σοκολάτα γάλακτος και κατόπιν του εργαστηριακού ελέγχου του δείγματος που πραγματοποιήθηκε από την Α’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών (Τμήμα Β’), της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (αραχίδα), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ MAX PERRY σε συσκευασία 100g, με ημερομηνία λήξης 19/06/21. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στην αραχίδα και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν (φωτογραφίες), να μην το καταναλώσουν».

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων;

Από την εγκατάστασή του στις 13 Ιανουαρίου 2000 έως σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, καθόρισε τη στρατηγική ανάπτυξης του οργανισμού, προγραμματίζοντας και προχωρώντας στην ολοκλήρωση ενεργειών, οι οποίες είχαν ως απόρροια τη δημιουργία και πλήρωση των προϋποθέσεων εκείνων οι οποίες θέτουν τη βάση οργάνωσης ενός σύγχρονου οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του. Ο ΕΦΕΤ συστάθηκε με το Ν. 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999 και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μερικές από τις αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι να:

  • Καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα και οι πρώτες ή πρόσθετες ύλες που προορίζονται για προσθήκη σε τρόφιμα με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της εξαπάτησης των καταναλωτών.
  • Καθορίζει τα πρότυπα και τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η μελέτη και εφαρμογή των συστημάτων παραγωγής υγιεινών προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις προδιαγραφές για τους επιστήμονες που θα ασχοληθούν με την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και με το προσωπικό που θα εργαστεί στα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων που εγκαθίστανται στις επιχειρήσεις τροφίμων.
  • Καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 και κάθε άλλο συναφή κανόνα διεθνούς και κοινοτικού δικαίου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων αυτών. Η τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής αποτελεί προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία κάθε επιχείρησης τροφίμων, Στο πλαίσιο αυτό καθορίζει τους υγειονομικούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή και υγιεινά.
  • Τηρεί μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων και καθορίζει τα προγράμματα ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ή από άλλες αρχές και υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments