Ελλάδα

Λύματα κορωνοϊός: Συναγερμός για τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Λύματα κορωνοϊός: Συναγερμός για τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Λύματα κορωνοϊός: Η ανησυχία κορυφώνεται λόγω των ενεργών κρουσμάτων καθώς στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000.

Ανησυχία επικρατεί σε όλη τη χώρα λόγω της ταχύτατης και συνεχούς «έκρηξης» των μολύνσεων στην Ελλάδα, με το κυβερνητικό και επιστημονικό επιτελείο να είναι σε αναβρασμό προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στη διασπορά του φονικού ιού.

Πάνω από 1.000 παραμένουν τα κρούσματα

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης την Πέμπτη (29 Οκτωβρίου), ανακοινώθηκαν 1.211 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35.510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες. Τα 4043 (11.4%) μάλιστα, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 114 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ είχαμε μέχρι και χτες, 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι μεταξύ 60.000 με 70.000 

Πρόβλημα αποτελούν τα ενεργά κρούσματα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ρίχνει «βόμβα» αποκαλύπτοντας ότι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση», ενώ για την εικόνα που ζούμε τώρα, τόνισε ότι διαφαινόταν πως θα φτάσει αυτή η μέρα καθώς «ήταν κάτι προβλέψιμο».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, μιλώντας στο Open TV και στην «Ώρα Ελλάδος» ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε πιο ενεργητικά μέτρα» και συμπλήρωσε ότι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή είναι το θέμα «των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» που αποτελούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης. Πρέπει να μειώσουμε το ιικό φορτίο στα λεωφορεία», επεσήμανε ο καθηγητής. Όσο αφορά στα 60.000 με 70.000 ενεργά κρούσματα στη συμπρωτεύουσα, «το λέω με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό» επαναλαμβάνοντας πως «πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε». Η διασπορά από τους μαθητές είναι μικρή καθώς «το ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία είναι 5%. Πρέπει όμως να μειωθεί και το ιικό φορτίο στις τάξεις», τόνισε.

Δείτε όλα όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού:

Τα λύματα της Αττικής δείχνουν έως 40.000 ενεργά κρούσματα

Δραματική αναμένεται να είναι η αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με την ανάλυση των αστικών λυμάτων. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, ο οποίος μελετά τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας, μιλώντας στα «Νέα» και το Οpen υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα ευρήματα. Ο κ. Θωμαϊδης συγκεντρώνοντας τα στοιχεία που είχε από την επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας, εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ως την περασμένη Τρίτη έφταναν μεταξύ 28.000 και 40.000 περιπτώσεων.

Όπως τόνισε υπάρχει μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την περασμένη Τρίτης, ενώ εξήγησε πως όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου στους γύρω του, αλλά αναμένεται ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες στο αποχευτευτικό σύστημα της πόλης. Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο εργαστήριο του ΕΚΠΑ ώστε να εξάγουν τα συμπεράσματα που χρειάζονται για τα ποσοστά του ιικού φορτίου που εντοπίζονται στα λύματα. Έτσι, ενώ το εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments