Ελλάδα

Σεισμός στη Σάμο: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στο νησί – Μάχη στα συντρίμμια στην Τουρκία

Σεισμός στη Σάμο: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στο νησί – Μάχη στα συντρίμμια στην Τουρκία
Σεισμός στη Σάμο: Πάνω από 60 μετασεισμοί ακολούθησαν την κύρια σεισμική δόνηση, ενώ στη γειτονική Τουρκία δόθηκε ολονύχτια μάχη για να σωθούν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια των πολυκατοικιών και των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει πάνω από 60 μετασεισμούς μετά την κύρια σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου. Μετασεισμός της τάξης των 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 3:40 τα ξημερώματα του Σαββάτου στον ίδιο περίπου χώρο με τον κύριο σεισμό. Όπως είναι απόλυτα λογικό, οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν. Ελάχιστοι κοιμήθηκαν στα σπίτια τους, ενώ θυμίζουμε ότι έχουν πέσει κτίρια σε Βαθύ και Καρλόβασι.

Όλο το νησί θρηνεί τον Άρη και την Κλαίρη, τα δύο παιδιά που χάθηκαν γυρνώντας από το σχολείο τους, όταν τους καταπλάκωσε τοίχος. Δύο τραυματίες, ένας 14χρονος και μία 63χρονη μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με πτήση C-130, ενώ υπάρχουν κι άλλοι τραυματίες. Κάποιοι από τους οποίους είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται στο νησί.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία δόθηκε ολονύχτια μάχη να σωθούν ζωές από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από τον φονικό σεισμό. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 24 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 800. Οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί σε 8 κτίρια που κατέρρευσαν στη Σμύρνη, ενώ συνεχίζονται σε άλλα 9.

Δείτε τι μεταδίδει το πρακτορείο Anadolou

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές της διάσωσης ενός μικρού κοριτσιού που βγήκε από τα συντρίμμια ζωντανό χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης. Το ίδιο συνέβη και με ένα 15χρονο αγόρι. Δείτε το βίντεο:

Στις έρευνες βρίσκονται αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, ενώ για τον εντοπισμό επιζώντων έχουν επιστρατευτεί και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Στις προσπάθειες μετέχουν και κάτοικοι, που προσπαθούν να ανοίξουν διόδους απεγκλωβισμού για τους ανθρώπους που έχουν θαφτεί κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Στη Σμύρνη έχει μεταβεί και ομάδα 150 ατόμων με 21 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, για να λάβει μέρος στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Ήδη, πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Δείτε ρεπορτάζ από το MEGA

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments