Διεθνή

ΗΠΑ εκλογές: Ποιον υποψήφιο εμπιστεύονται οι Αμερικανοί για την οικονομία της χώρας

ΗΠΑ εκλογές: Ποιον υποψήφιο εμπιστεύονται οι Αμερικανοί για την οικονομία της χώρας
ΗΠΑ εκλογές: Λανθασμένη η άποψη που θέλει τους Ρεπουμπλικάνους καλύτερους στη διαχείριση της οικονομίας.

Ποιον εμπιστεύονται οι Αμερικανοί για την οικονομία; Σε απόσταση αναπνοής από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, άπαντες αναρωτιούνται κατά πόσο το χαρτί της οικονομίας θα κρίνει και αυτή τη φορά τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην ιστορία έχει περάσει άλλωστε η φράση του Μπιλ Κλίντον, «είναι η οικονομία, ηλίθιε», που αποτέλεσε και το μότο της επιτυχημένης προεκλογικής του εκστρατείας το 1992.

Όσον αφορά τη σημερινή εκλογική κούρσα οι δημοσκοπήσεις μέχρι πρότινος έδειχναν ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τον Τζο Μπάιντεν στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, εξωτερικών υποθέσεων, διαχείρισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων και φυσικά της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά στον νευραλγικής σημασίας τομέα της οικονομίας προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εντύπωση ότι η αμερικανική οικονομία γνώριζε άνοδο τη περίοδο που οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονταν στο Λευκό Οίκο είναι βαθιά ριζωμένη στη συλλογική συνείδηση, αλλά απόλυτα λανθασμένη.

Στις 16 ολοκληρωμένες προεδρικές θητείες που ακολούθησαν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από το Χάρι Τρούμαν, έως τον Μπάρακ Ομπάμα το ετήσιο ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο κατά 4.3% όταν Δημοκρατικοί πρόεδροι βρίσκονταν στο Οβάλ γραφείο έναντι 2.5% που είναι το αντίστοιχο σκορ των Ρεπουμπλικάνων «συναδέλφων» τους. Το δίχως άλλο η θητεία του Τραμπ έριξε κι άλλο το σχετικό ποσοστό σε αρνητικά επίπεδα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Τι υπόσχεται ο Μπάιντεν

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι τελευταίες 5 υφέσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας, ξεκίνησαν όταν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κερδίσει τον Λευκό Οίκο γίνεται απόλυτα κατανοητό γιατί σήμερα λέγεται ότι η οικονομία πρέπει να γυρίσει στις 3 Νοεμβρίου στα ασφαλή χέρια του Μπάιντεν. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξάλλου υπόσχεται αυτά που ελπίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί, δηλαδή αποκατάσταση της οικονομικής ευημερίας, βοήθεια προς τα νοικοκυριά που έμειναν πίσω πριν ακόμη από το ξέσπασμα της πανδημίας και επαναφορά της προόδου στην περιβαλλοντική προστασία. Ο Μπάιντεν σε αντίθεση με τον Τραμπ, που υποτίμησε τον Covid-19 σκοπεύει να εφαρμόσει ένα ομοσπονδιακό σχέδιο αντιμετώπισης του με βάση της συστάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και των επαγγελματιών υγείας.

Έχει άλλωστε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει όλες τις σχετικές δαπάνες με το φορολογικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την εισαγωγή εκ νέου της μείωσης των εταιρικών φόρων του 2017, την επιπλέον φορολόγηση όσων έχουν εισοδήματα άνω των $400.000 και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης Moody’s Analytics υπό τον Μπάιντεν το πραγματικό ΑΕΠ έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί κατά 4.5% από τα σημερινά του ποσοστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments