Ελλάδα

Κορωνοϊός δικαστήρια: Τι ζητά η Ένωση Εισαγγελέων από Τσιάρα – Κικίλια

Κορωνοϊός δικαστήρια: Τι ζητά η Ένωση Εισαγγελέων από Τσιάρα – Κικίλια
Κορωνοϊός δικαστήρια: Η Ένωση Εισαγγελέων έστειλε επιστολή σε Τσιάρα και Κικίλια.

Τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων ζητά με επιστολήτης προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Η Ένωση ζητά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού Covid 19, σε συνάρτηση με το γεγονός πως τα ποινικά δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή τήρηση των μέτρων διαφύλαξης του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας,

Αιτείται από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας και της εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες, καθώς στις περισσότερες δικαστικές περιφέρειες της χώρας, ήδη παρατηρείται επιδημιολογικός κίνδυνος.

Η λειτουργία των δικαστηρίων να εξαντλείται στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα) τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία».

Τι αναφέρουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των δικαστηρίων

Όπως ανέφερε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά στη λειτουργία των Δικαστηρίων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Μέχρι 30 άτομα στην αίθουσα και
  • Μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες.

Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών που θα περιγράφονται αναλυτικά στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε στο μήνυμά του: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη μάχη που δίνουμε όλοι μας καθημερινά για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ο στόχος μας, η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι μία: να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Και στην προσπάθειά μας αυτή, δεν επιτρέπονται δισταγμοί και εκπτώσεις.

Τα μέτρα που λαμβάνουμε μπορεί να φαντάζουν δύσκολα, είναι όμως αναγκαία για να προφυλάξουμε το ύψιστο αγαθό που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή. Για μια ακόμα φορά δρούμε προληπτικά, έγκαιρα, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση, με μια πρόκληση, όμως, που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Για αυτό και ζητάμε τη συνεργασία όλων. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους για πιστή, απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων. Γιατί μόνο έτσι θα αποδώσουν. Μόνο έτσι θα επαναλάβουμε αυτά που καταφέραμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, ώστε να μπορέσουμε το Δεκέμβριο να ζήσουμε σε ένα διαφορετικό, ομαλότερο περιβάλλον. Το επαναλαμβάνω: οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η συνεργασία όλων μας είναι απολύτως απαραίτητη. Σε αυτή τη δοκιμασία είμαστε όλοι μαζί. Καλή δύναμη σε όλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments