Διεθνή

Νέα πρόκληση Τουρκίας: Καλεί την Ελλάδα σε άνευ όρων διάλογο

Νέα πρόκληση Τουρκίας: Καλεί την Ελλάδα σε άνευ όρων διάλογο
Νέα πρόκληση Τουρκίας: Μετά τη νέα Navtex νότια της Ρόδου ζητά διάλογο

Ρίχνει και πάλι το γάντι η Άγκυρα στην Αθήνα στον απόηχο του «πολέμου» των Navtex και της δραστηριότητας του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη φορά δια του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση σε άνευ όρων διάλογο με την τουρκική ηγεσία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια προκλητική απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex νότια της Ρόδου. Ο Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε μάταιη την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιδράσει και να εμποδίσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Αθήνα σε άνευ όρων διάλογο.

Οι επίμαχες δηλώσεις

«Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε Navtex, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά. «Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ακσόι.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα κάλεσε την Αθήνα σε διάλογο «άνευ όρων» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Το τέλος της «διπλωματίας των σεισμών»

Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προκαλέσει ξανά την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει  τις έρευνες υδρογονανθράκων με το Oruc Reis, το Fatih και το Yavuz«Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις και με τη βοήθεια του Θεού το μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικό», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Είχε προηγηθεί η ανανέωση της παράνομης Navtex για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα Navtex για το Oruc Reis αφορά έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και έχει διάρκεια μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments