Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Η ώρα της κάλπης – Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκλογές ΗΠΑ: Η ώρα της κάλπης – Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Εκλογές ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του ένοικου του Λευκού Οίκου. Πάνω από 94.000.000 Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει.

Να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών καλούνται 230.000.000 Αμερικανοί πολίτες, σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με φόντο την πολιτική και κοινωνική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα. Θα είναι ο Τζο Μπάιντεν, αυτός που θα γυρίσει σελίδα για την Αμερική ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα κυβερνήσει για δεύτερη τετραετία;

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος καταφέρεται εδώ και μήνες εναντίον της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία μέσω ταχυδρομείου, καθώς διατείνεται ότι θα διευκολύνει τη νοθεία στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης προσπάθειας των Δημοκρατικών να του «κλέψουν» τη νίκη στις σημερινές προεδρικές εκλογές, κλιμάκωσε χθες, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, τη ρητορική του, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να πυροδοτήσει «βία στους δρόμους».

Το δικαστήριο προ ημερών επέτρεψε στην Πενσιλβάνια, πολιτεία που συγκαταλέγεται σε αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, να καταμετρήσει θεωρώντας έγκυρες τις ψήφους που θα φθάσουν μέσω ταχυδρομείου ως και τρεις ημέρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών, επικυρώνοντας απόφαση κατώτερων δικαστηρίων έπειτα από προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων εναντίον της απόφασης των τοπικών αρχών. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια είναι πολύ επικίνδυνη», έκρινε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, πληκτρολογώντας τη λέξη «πολύ» με κεφαλαία γράμματα, όπως συνηθίζει για έμφαση.

«Θα επιτρέψει αχαλίνωτη και ανεξέλεγκτη απάτη και θα υπονομεύσει ολόκληρο το νομικό μας σύστημα. Θα προκαλέσει επίσης βία στους δρόμους. Κάτι πρέπει να γίνει!», ανέφερε.

Λίγη ώρα αργότερα, η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης τοποθέτησε ειδική σήμανση στο μήνυμα αυτό εμποδίζοντας την αναδημοσίευσή του στην πλατφόρμα, το λεγόμενο retweet. Η σήμανση αναφέρει ότι «το περιεχόμενο αυτού του tweet αμφισβητείται εν μέρει ή στο σύνολό του και μπορεί να είναι παραπλανητικό σχετικά με εκλογικές ή άλλες πολιτικές διαδικασίες». To Facebook τοποθέτησε με τη σειρά του ειδική σήμανση στο μήνυμα όταν αναρτήθηκε, πανομοιότυπο, από τον πρόεδρο ή την ομάδα του στον λογαριασμό του σε αυτόν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχουν ενδείξεις, που πολλαπλασιάζονται, ότι η έκβαση των σημερινών προεδρικών εκλογών ίσως κριθεί στα δικαστήρια, με την εκστρατεία του Τραμπ να καθιστά σαφές πως θα καταθέσει σωρεία προσφυγών αμέσως. Η ομάδα του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν έχει επίσης ετοιμάσει μια ολόκληρη στρατιά δικηγόρων. Στην πιο πρόσφατη δικαστική υπόθεση για την ψηφοφορία, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πως 127.000 ψήφοι που κατατέθηκαν στο Τέξας από πολίτες μέσα από τα αυτοκίνητά τους (σε εκλογικό κέντρο drive-thru), προκειμένου να αποτραπούν μολύνσεις από τον κορωνοϊό, είναι έγκυρες και θα καταμετρηθούν. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία επιχειρηματολογούσαν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά έπρεπε να θεωρηθούν άκυρα.

Τραμπ και Μπάιντεν θα συνεχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους ακόμη και σήμερα Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με την ελπίδα να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους. Σημειώνεται πάντως πως μέχρι χθες είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα με τη διαδικασία της πρώιμης ψήφου πάνω από 94 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Ο Τζο Μπάινεν προηγείται με ποσοστό της τάξης του 9% στην μέτρηση του YouGov America, συγκεντρώνοντας 53.2% απέναντι στο 44.3% του Τραμπ. Το ποσοστό αυτό θα «μεταφραστεί», όπως αναφέρει η εταιρεία, σε πλειοψηφία 364 έναντι 174 στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Στη δημοσκόπηση ο Μπαίντεν λαμβάνει μεγάλο ποσοστό ανάμεσα σε όσους έχουν ήδη ψηφίσει, στον αντίποδα σημαντικό είναι το προβάδισμα του Τραμπ σε όσους έχουν πρόθεση να ψηφίσουν εντός της ημέρας.

  • Σε ορισμένες Πολιτείες αναμένεται να είναι πολύ μικρές οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Η YouGov έκανε περισσότερες από 99.000 συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων 1.400 τις τελευταίες 24 ώρες.
  • Στη δημοσκόπηση του CNN ο Μπάιντεν έχει ένα προβάδισμα της τάξης του 10%, συγκεντρώνοντας 52% έναντι 42% του Τραμπ. Ωστόσο, το αμερικανικό δίκτυο επιμένει ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα εκλεγεί από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο και όχι βάσει των ποσοστών δημοφιλίας του.
  • Η ιστοσελίδα FiveThirtyEight, δείχνει «ξεκάθαρο προβάδισμα» του υποψηφίου των Δημοκρατικών, τονίζοντας ωστόσο πως στο παρελθόν είχαν γίνει μεγάλες εκπλήξεις, παρά τα δημοσκοπικά στοιχεία.
  • Στην ανάλυση του RealClearPolitics, ο Μπάιντεν είναι μπροστά σε έξι μεγάλες πολιτείες – Φλόριντα, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αριζόνα, ενώ ο Τραμπ έχει πάρει «βραχεία κεφαλή» στη Βόρεια Καρολίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments