Οικονομία

Lockdown: Πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα το κόστος για την οικονομία

Lockdown: Πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα το κόστος για την οικονομία
Lockdown: Μεγάλες οικονομικές συνέπειες θα έχει το δεύτερο lockdown στη χώρα.

«Λουκέτο» βάζει η χώρα από το πρωί του Σαββάτου και έως τις 30 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει της διασπορά της νόσου. Οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και η αγορά θα παγώσει με τους ανθρώπους του κλάδου να προβληματίζονται, αφού περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα ή 5,1 δις ευρώ για έναν μήνα θα κοστίσει η καραντίνα αυτή στη χώρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς η ύφεση θα βαθαίνει, και θα ανοίγει μεγαλύτερη τρύπα στα κρατικά ταμεία, με το στοίχημα της ανάκαμψης για το 2021 να είναι πλέον αβέβαιο.

Η «βουτιά» στον τζίρο των επιχειρήσεων θα έχει αντίκτυπο στις φορολογικές εισπράξεις. Μικρότερα έσοδα για τον επιχειρηματικό κόσμο, μικρότερα έσοδα και για τα κρατικά ταμεία. Με το δεύτερο lockdown o τζίρος των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει πάνω από 40 δις ευρώ μέσα στη φετινή χρονιά. Έτσι, μέσα σε ένα έτος, θα χαθεί σχεδόν το 20% των συνολικών πωλήσεων, κάτι που δεν συνέβη ούτε στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων.

Ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, στην καρδιά του lockdown δηλαδή, το διαθέσιμο εισόδημά τους μειώθηκε κατά 3,9 δις ευρώ περίπου ή κατά 11,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η επέλαση του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας και το νέο γενικό lockdown επιβάλλουν αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού και υποχρεώνουν τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν σε νέες ασκήσεις επί χάρτου για το ποσοστό της φετινής ύφεσης ανεβάζοντας τον πήχη ψηλότερα από το 8,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Με τα νέα δεδομένα, το κοντέρ της ύφεσης είναι πολύ πιθανόν να γράψει πάνω από 10% φέτος, κάτι που θα αποτελέσει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Το υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφει τον προϋπολογισμό του 2021, με τις προβλέψεις για ανάκαμψη να περιορίζονται σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» μεταξύ 3,5% και 5% έναντι 7,5% που προέβλεπε το προσχέδιο με μια σειρά προϋποθέσεων (έλεγχος της πανδημίας, κονδύλια από την ΕΕ). Την ίδια στιγμή, τα κεφάλαια από τις Βρυξέλλες εξακολουθούν να αναμένονται παρά τις πανευρωπαϊκές καθυστερήσεις στην πρακτική ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι φέτος τεράστιο. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στην ευρωζώνη για επαναφορά των δημοσιονομικών στόχων και κανόνων το επόμενο έτος, στο υπουργείο Οικονομικών η προσοχή στρέφεται κυρίως στα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία ανατροφοδοτούμενα από διαρκείς εξόδους στις αγορές παραμένουν ισχυρά στο επίπεδο των 37 δις ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments