Ελλάδα

Lockdown: «Λουκέτο» από σήμερα στη χώρα – Αναλυτικός οδηγός επιβίωσης

Lockdown: «Λουκέτο» από σήμερα στη χώρα – Αναλυτικός οδηγός επιβίωσης
Lockdown: Σε ρυθμούς lockdown κινείται από σήμερα η χώρα, με τους πολίτες να καλούνται να τηρήσουν πιστά τα μέτρα των αρχών συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της διασποράς της Covid-19. Τι ισχύει για τις μετακινήσεις, τι παραμένει ανοιχτό και τι κλείνει. Υπάρχει τελικά απαγόρευση κυκλοφορίας;

«Τις τελευταίες πέντε μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στο πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας.

Επιλέγω, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές συμπολιτών μας. Αυτή είναι η πρώτη ευθύνη την οποία έχω αναλάβει. Ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα, να παρθούν για τρεις εβδομάδες. Και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα, για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο».

Με τα λόγια αυτά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δικαιολόγησε την απόφασή του για την επιβολή του δεύτερου lockdown, στο οποίο μπήκε από σήμερα τα ξημερώματα η χώρα και το οποίο θα ισχύει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Τα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς άλλωστε, δεν άφηναν -σύμφωνα με τον ίδιο και τους ειδικούς- περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Χαρακτηριστική είναι η εκθετική αύξηση των μολύνσεων, που πλησιάζει κοντά στις 3.000 διαγνώσεις την ημέρα. Στο ηλικιακά δεδομένα, στις ηλικίες 19-39 παρατηρούνται 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού των εν λόγω ηλικιών και ακολουθεί η ομάδα 40-65, που πλησιάζει τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο.

Ανησυχία επικρατεί για τις ηλικίες 65 και άνω, καθώς οι διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο. Πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό μολύνονται τα άτομα κάτω των 18 ετών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση μέσα στα σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των θανόντων από τον ιό, καθώς αυτός έχει φτάσει τους 10 ανά ημέρα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται περισσότερες απώλειες.

Από σήμερα λοιπόν, όλοι οι πολίτες καλούνται να κάνουν μια «αναδρομή» στον Μάρτη και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και στις συνθήκες της καραντίνας.

Αν και πρόκειται για γενικό lockdown θα έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με αυτό της άνοιξης. Ποιες είναι αυτές;

 • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους, και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς αυτήν.
 • Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση.

Πώς γίνεται από σήμερα η μετακίνηση:

Οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται για συγκεκριμένους όμως λόγους, όπως η μετάβαση από και προς την εργασία, η συνοδεία του παιδιού στο σχολείο, η παροχή βοήθειας και η μετάβαση σε γιατρό. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Μετακινήσεις με SMS στο 13033:

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα) για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

 • 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
 • 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
 • 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
 • 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
 • 5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
 • 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Τι ισχύει για τις ώρες 21:00 – 05:00:

Διευκρινίζεται πως δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν με μήνυμα στο 13033 και το έντυπα μετακίνησης για:

 • Εργασία
 • Λόγους υγείας
 • Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει στους λόγους εξαίρεσης στις μετακινήσεις. Οι μόνοι που μπορούν να συνεχίσουν την αλιεία είναι οι επαγγελματίες ψαράδες, στους οποίους δεν απαγορεύεται να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Επίσης, για την περιοχή της Σάμου δεν ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών.

Πώς γίνεται η είσοδος στη χώρα:

Από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Ιδιαίτερα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.  Παραμένει επίσης υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Επίσης, υποχρέωση συμπλήρωσης PLF ισχύει και για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας. Τονίζεται ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας, την επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.   Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Τι κατεβάζει ρολά και τι παραμένει ανοιχτό:

Ανοιχτά μένουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα ξενοδοχεία, στα οποία δίνεται δυνατότητα αναστολής, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας και από τον τριτογενή συγκεκριμένες δραστηριότητες. Όπως και την άνοιξη, η λειτουργία του λιανεμπορίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα.

Και σε αυτή τη φάση της αναστολής εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον. Η αναστολή λειτουργίας δεν περιλαμβάνει επίσης το λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης με παράδοση κατ’ οίκον (ΚΑΔ 47.99.85.01). Επιτρέπεται, επίσης, η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε αριθμό που δίνεται από τους καταστηματάρχες. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Αναστολή λειτουργίας ισχύει και για:

 • τις εμποροπανηγύρεις και τις κυριακάτικες αγορές,
 • τους παιδότοπους,
 • τις παιδικές χαρές,
 • τα πάρκα ψυχαγωγίας και τα θεματικά πάρκα,
 • τα κέντρα διασκέδασης,
 • τους κινηματογράφους,
 • τους συναυλιακούς χώρους,
 • τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες,
 • τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και -όπως και την άνοιξη- όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους και να τη λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αναστέλλεται και η λειτουργία της εστίασης, επιτρέπεται όμως η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away), η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών. Επισημαίνεται ότι στην Καρδίτσα, λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου ενώ ισχύει το SMS, κανονικά.

Τι ισχύει για την εκπαίδευση:

Παραμένουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες τους και τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Τα γυμνάσια και τα λύκεια από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου θα λειτουργούν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργούν και τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

Πώς λειτουργεί ο αθλητισμός:

Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση (τένις), τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία. Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League).

Επιτρέπονται ακόμη, οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague. Το «ok» έχει δοθεί και για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αθλητές αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα. Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Τηλεργασία στο 50%:

Παραμένει υποχρεωτική η τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το Δημόσιο, κάθε υπηρεσία λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό και ευνοείται η τηλεργασία κατά τουλάχιστον 50% των υπαλλήλων.  Για την αποφυγή συνωστισμού, ισχύουν τρία ωράρια εργασίας (07:00 – 15:00, 08:00 – 16:00 και 09:00 – 17:00), ενώ δίνεται η δυνατότητα για παροχή εργασίας και σε άλλες βάρδιες ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο της κάθε υπηρεσίας.

Για τους γονείς με παιδιά που φοιτούν στο γυμνάσιο, επανέρχονται τα μέτρα της πρώτης καραντίνας όπως είναι το μειωμένο ωράριο, ή η εξ αποστάσεως εργασία, ή η εργασία σε διαφορετικό ωράριο ή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα εδώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments