Ελλάδα

Έγγραφο ΕΚΑΒ: «Δεν μεταφέρουμε ανασφάλιστους σε ιδιωτικές κλινικές»

Έγγραφο ΕΚΑΒ: «Δεν μεταφέρουμε ανασφάλιστους σε ιδιωτικές κλινικές»
Έγγραφο ΕΚΑΒ: Διέρρευσε σήμερα υπηρεσιακό έγγραφο του ΕΚΑΒ προς τους διοικητές των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Η υγειονομική οδηγία αναφέρει πως δεν θα μεταφέρονται ανασφάλιστοι ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.

Ένα υπηρεσιακό έγγραφο του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Το έγγραφο αυτό απευθύνεται στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, τις οποίες ενημερώνει πως δεν θα κάνει διακομιδές ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές παρά μόνο αν οι νοσηλευόμενοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΠΥ. Εδώ και μέρες έχει γίνει γνωστό, ότι στην Θεσσαλονίκη που δοκιμάζεται από την πανδημία, ασθενείς με άλλα νοσήματα μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αυξηθεί «χώρος» για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», αποκαλύπτεται ότι όσοι ασθενείς δεν είναι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να αφεθούν στην μοίρα τους καθώς δεν υπάρχει χώρος στα δημόσια νοσοκομεία και δεν θα μεταφέρονται ούτε στα ιδιωτικά.

Το έγγραφο αναφέρει: «Μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσει όσο τον δυνατόν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 μπορεί, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό.

Σημειώνεται πως όπως έχει γίνει γνωστό το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις κλινικές, ώστε να δέχονται στη μονάδα τους – σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ – για νοσηλεία ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, το έγγραφο αυτό αποκαλύπτει πως υπάρχει προϋπόθεση για τη μεταφορά των ασθενών και αυτή δεν θα είναι η σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

Ως εκ τούτου η τύχη των ανασφάλιστων παραμένει αβέβαιη. Στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία, που δέχονται απίστευτη πίεση από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που χρειάζονται νοσηλεία.

Την ίδια ώρα, αρκετά νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, καθώς πολλοί είναι οι υγειονομικοί που νοσούν με κορονοϊό, ενώ όσοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή ρίχνονται στη μάχη κατά του Covid, με αποτέλεσμα οι ανθρώπινοι πόροι που μένουν για απλές νοσηλείες να μειώνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας και η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας δήλωσαν «αναρμόδιοι» να απαντήσουν και παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, ούτε από το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ (Θεσσαλονίκης) δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Αντιδράσεις ΟΕΝΓΕ

Η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της είχε στηλιτεύσει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα που προβλέπει κυβερνητική τροπολογία τονίζοντας ότι «δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγορά υπηρεσιών από τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει την περίοδο της επιδημίας, επιδότηση του με κρατικό χρήμα, κίνητρα, ωφελήματα και φορολογικές διευκολύνσεις».

Καλούσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να αγνοεί επιδεικτικά τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών. Να υλοποιήσει εδώ και τώρα τις προτάσεις της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments