Ελλάδα

Φυλακές κορωνοϊός: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Φυλακές κορωνοϊός: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Φυλακές κορωνοϊός: Τα μέτρα που θα ληφθούν ενάντια στον κορωνοϊό για την αποφυγή της διασποράς.

Οι φυλακές ως κλειστές δομές μπορούν να αποτελέσουν υγειονομικές βόμβες. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την υπερπληθώρα των κρατουμένων στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι η διασπορά στις φυλακές μπορεί να πάρει δραματικές διαστάσεις. Ήδη πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν πάνω από 60 κρούσματα.

Ειδικό σχέδιο για την περαιτέρω θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της χώρας με τη διενέργεια συνεχόμενων τεστ για κορονoϊό, δημιουργία ειδικών μονάδων για κρατούμενους σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας και διάθεση γιατρών και νοσηλευτών στις φυλακές, ξεκινώντας από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη δραματική έξαρση των κρουσμάτων covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Λευτέρης Οικονόμου, οι γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Κάθε εβδομάδα στους εργαζόμενους στα Καταστήματα Κράτησης θα μδιενεργούνται έλεγχοι.
  • Θα γίνονται τεστ στους κρατούμενους, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις φυλακές που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο.
  • Σε δύο νοσοκομεία της Αττικής δημιουργούνται ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί, εφόσον απαιτείται νοσηλεία τους.
  • Τέλος, οι Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα θα παραχωρήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κατά τόπους Καταστήματα Κράτησης.
  • Ειδικά για το Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, αποφασίστηκε η αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ το οποίο θα πραγματοποιήσει τεστ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΓΓΑΠ, τα γεγονότα με τα θετικά κρούσματα στις φυλακές Διαβατών, έχουν ως εξής:

  • Στις 20 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών.
  • Στις 23 Οκτωβρίου βεβαιώθηκαν ακόμη δύο κρούσματα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
  • Στις 27 Οκτωβρίου βρέθηκε άλλος ένας υπάλληλος θετικός, ομοίως και στις 31 Οκτωβρίου.
  • Στις 6 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από το νοσοκομείο «Γεννηματάς» σε όλους τους υπαλλήλους και διαπιστώθηκε το έκτο κρούσμα.

Όλοι οι εργαζόμενοι τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε κατ’ οίκον περιορισμό.

  • Στις 28 Οκτωβρίου κρατούμενος παρουσίασε πυρετό και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, επέστρεψε στη φυλακή και τέθηκε σε καραντίνα. Μία ημέρα μετά, το τεστ βγήκε θετικό και άμεσα απομονώθηκαν οι επαφές του.
  • Στις 4 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 3 βεβαιωμένα κρούσματα και την επόμενη ημέρα, 5 Νοεμβρίου, ο αριθμός τους έφτασε τα 15.
  • Στις 6 Νοεμβρίου μετέβη στο σωφρονιστικό κατάστημα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ.
  • Στις 8 Νοεμβρίου βγήκαν θετικά άλλα 4 τεστ σε κρατούμενους. Έγιναν 150 δειγματοληπτικά τεστ, κυρίως σε κρατούμενους που είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα κρούσματα.
  • Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 59 κρούσματα, 58 κρατούμενοι με κορονοϊό μέσα στη φυλακή, ενώ θετικός βρέθηκε κρατούμενος που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για αμυγδαλίτιδα και παρέμεινε εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments